Korianteri kolahtaa – tai sitten ei
Voimakas tuoksu ja makeahko maku, siinä itämaisen ruuan perusmausteen korianterin tunnusmerkit, jotka myös jakavat makumielipiteitä.
Välimeren eteläisiltä ja itäisiltä rannikkoalueilta peräisin olevaa korianteria on pidetty yhtenä maailman vanhimmista maustekasveista; sitä on viljelty jo yli 3000 vuotta sitten.
Monikäyttöinen korianteri antaa luonnetta niin kasvis- kuin liharuokiinkin. Erityisen hyvin se sopii porkkanan kaveriksi. Sekä hedelmät että versot sopivat maustekäyttöön.
Hedelmistä uutettua korianteriöljyä löytyy hajusteena esimerkiksi saippuoissa. Onpa korianterista tislattua lehtiöljyä myös Chanel 5 -hajuvedessä.
TÄSSÄ HERKULLISIA RESEPTEJÄ, JOIHIN KORIANTERI TUO MUKAVAN AROMIN. OLE HYVÄ!
Korianterilla aateloidut porkkanat
500 g porkkanoita
30 g voita
1 appelsiinin raastettu kuori ja puristettu mehu
1 nippu korianteria
Suikaloi porkkanat ja paista ne voissa pehmeiksi. Lisää joukkoon appelsiinin raastettu kuori, puristettu mehu ja hienonnettu korianteri. Nauti sellaisenaan tai lisäkkeenä.
Porkkana-korianterikeitto
500 g porkkanaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1 tl jauhettua korianteria
1 l vettä
2 kpl kanaliemikuutiota
1 laakerin lehti
1/2–3/4 tl suolaa
ripaus valkopippuria
3 rkl ranskankermaa
1/2 ruukkua tuoretta korianteria
Kuori ja leikkaa porkkanat ohuehkoiksi viipaleiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi hienoksi. Mittaa kattilaan öljy, porkkana-, sipuli ja valkosipulisilppu ja jauhettu korianteri. Kuullota sekoittaen muutama minuutti ja lisää vesi, kanaliemi, laakerinlehti, suola ja pippuri. Anna keiton kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Poista laakerinlehti keittoliemestä, kun porkkanat ovat kypsiä ja kumoa keitto yleiskoneen kulhoon. Aja seos tasaiseksi. Lisää koneen käydessä sekaan ranskankerma ja silputtu korianteri.
Korianteri-katkarapupasta
400 g nauhamakaronia
400 g kuorittuja katkarapuja
2 kpl valkosipulin kynttä
1 kpl vihreä paprika
2 rkl voita
3 rkl öljyä
2 rkl puristettua sitruunamehua
1 tl jauhettua korianteria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 kpl tuorettä inkivääriä (50-60g)
Keitä makaronit, kuori ja hienonna valkosipulit. Kuutioi paprika ja sulata rasva kattilassa. Paista paprika,katkaravut ja valkosipuli nopeasti pannulla.
Nosta makaronit lautasille ja kaada katkarapuseos päälle.Sekota öljy,jauhettu korianteri,suola,sitruunamehu ja pippuri kastikkeeksi ja kaada katkarapujen päälle. Raasta lopuksi inkivääri joukkoon.
Lempeä korianteri-limekastike halloumille (tai kalalle)
1 limen mehu ja kuorta raasteena
1 rkl täysjyväsinappia
loraus hyvää oliiviöljyä
n. 1 dl korianteria silputtuna
Sekoita ainekset keskenään ja tarjoile grillatun halloumin tai kalan kanssa. Loistava herkku.