Uunipannulle on järjestetty ”taideteokseksi” lepästä sahattuja kiekkoja. Mikä hyönteinen on tehnyt niihin hauskoja kuvioita?

Koristelija on lehtitikaskuoriainen (Trypodendron signatum), aikuisena runsaan kolmen millin mittainen kaarnakuoriainen. Se on harvalukuisempi ja eteläisempi laji kuin havupuihin samantapaisia kuvioita aiheuttava havutikaskuoriainen (T. Iineatum).
Molempien emokäytävä on kaivettu puuhun kohtisuoraan puun pintaa vasten, ja se haarautuu sitten kahdeksi tai useammaksi käytäväksi.

Kohtisuoraan ylös ja alas näistä suuntautuvat toukkakäytävät, jotka näkyvät poikkileikkauksissa pistejonoina. Ne eivät ole sen pitempiä kuin eläin itse. Tämä merkillisyys johtuu siitä, että toukat eivät syö puuta vaan lyhyessä käytävässä kasvavaa sienirihmastoa. Emolla on kuvussaan tämän sienen itiöitä ja se ”oksentaa” niitä kunkin toukkakäytävän suulle. Käytävät mustuvat sienirihmaston vuoksi.

Tikaskuoriaiset iskeytyvät vain kuolleeseen, jo hyvän matkaa kuivuneeseen puuhun, mikä vähentää niiden taloudellista merkitystä. Lehtitikaskuoriainen elää lähinnä lepissä ja koivussa, myös muissa lehtipuissa.

Vastaus on julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 1/2000

 

Kuva: Raimo Mänttäri

lehtitikaskuoriainentoukka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.