Haisku jatkoi matkaansa Puolasta marraskuun lopulla. Se ylitti kerralla Slovakian ja Unkarin etelä-kaakon suuntaan, ja hetken vaikutti siltä, että kurki on suuntaamassa epätavalliselle reitille kohti Kreikkaa.

”Se teki sellaisen ketunlenkin, mitä monet kurjet ovat tänä syksynä tehneet. Kesken kaiken se löi jarrut pohjaan ja palasi saman yön aikana sata kilometriä Unkarin Szegediin”, biologi Petri Suorsa kertoo.

Joulukuun alun aikana Haisku on valunut hitaasti joitain kymmeniä kilometrejä etelään ja on nyt Serbian puolella. Suorsan mukaan se jää luultavasti talvehtimaan Balkanille.

Haisku liikkuu nyt alueella, jolla esiintyy runsaasti lintuinfluenssaa. Herkästi tarttuva ja tappava virus on koitunut pelkästään Unkarissa jo arviolta 10 000–20 000 kurjen kohtaloksi. Viime talvena lintuinfluenssa koetteli kurkia Israelissa Hulan laaksossa, missä ainakin kahdeksan tuhatta kurkea sai surmansa.

Vastikään sairastuneet linnut voivat kuljettaa virusta mukanaan edelleen pitkin muuttoreittejä. Uusimpien tietojen mukaan kurkia on kuollut myös Espanjan Gallocantassa. Paikallinen lintuharrastaja Antonio Torrijo kertoo, että noin kaksi viikkoa sitten löytyi kahdeksan kuollutta kurkea.

”Testituloksen mukaan niillä oli lintuinfluenssa. Nyt viiteentoista päivään ei ole löytynyt enempää oireilevia kurkia”, Torrijo kertoo.

Harmaan ja Kultan syysmuutto vaikuttaa pysähtyneen. Suorsa arvioi, ettei Kulta välttämättä jatka Espanjaan, vaan jää talvehtimaan Ranskan puolelle. Se on oleskellut nyt jo noin kuukauden samalla Camarguen luonnonpuiston suistoalueella ja vaikuttaa asettuneen aloilleen.

Esterin paikannin on yhä mykkä, eikä tietoa sen sijainnista ole. Hiljattain eräs toinenkin Tunisiaan lentänyt satelliittikurki katosi kartalta.

”Se antaa toivoa Esterille. On vaikea uskoa, että molemmat Tunisiaan menneet kurjet olisivat vain kuolleet saman tien”, Suorsa sanoo.

Kuolleenkin kurjen paikantimen pitäisi lähtökohtaisesti lähettää sijaintitietoja edelleen, ellei se ole mennyt rikki. Laaja katvealue on siis tällä erää todennäköisin vaihtoehto.

Lue kaikki kurkiseurantajutut täältä >>

gps-paikanninkurkikurkien syysmuuttoKurkiseurantalintuinfluenssamuuttolinnutsatelliittiseuranta

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €