Suomen Luonnon kurkiseuranta alkoi vauhdikaasti, kun sunnuntaina 27.9. myös toinen nuori kurki, Harmaa, lähti perheineen liikkeelle. Aiemmin muutolle on ehtinyt lintu nimeltä Häröliina.

Harmaa lähti Outokummun Sätöskoskelta samalta ruokailupellolta, jolla toinenkin seurannassa oleva lintu, Soma on käynyt. Soman perhe ei ollut kuitenkaan lähtöhetkellä paikalla vaan jäi odottelemaan reviirilleen Pohjois-Karjalaan.

Harmaa nousi siivilleen vähän ennen puolta päivää, tyypilliseen aikaan. Parin tunnin lennon jälkeen lintu levähti Rantasalmella Peltueen kylän pelloilla. Yöksi se jatkoi Etelä-Savon ja Kymen maakuntien rajalinjalle, pienen Kuivajärven etelärannalle. Sieltä matka jatkui maanantaina Kouvolan ja Porvoon ohi Luoteis-Viroon.

”Se on ollut koko ajan voimakkaassa kaakkois- tai itätuulessa”, kertoo biologi Petri Suorsa. ”Tuuli on mahdollisesti painanut sen reittiä lounasta kohti.”

Joko tuuli on työntänyt Harmaan ja sen vanhemmat pois reitiltään, tai sitten Harmaa on niin sanottu länsikurki, tai aiemmin matkaan lähteneen Häröliinan tapaan Unkarin kurki. Oli miten oli, tilanne aiheuttaa harmaita hiuksia kurkia seuraaville israelilaisille tutkijoille, koska heidän tarkoituksenaan oli seurata Israelin kautta muuttavia itäkurkia.

Suorsan mukaan Harmaan odotettiin kuuluvan itäkurkiin, koska se on lähtöisin reviiriltä, jolta Outo-kurki muutti vuonna 2011 Etiopiaan asti. Seuraavana vuonna Mansikka-niminen kurki muutti puolestaan samalta reviiriltä Israelin Hulan alueelle. Kurjet ovat niin pitkäikäisiä lintuja, että reviiriä voisivat hallita edelleen samat vanhemmat.

”Tätä ajatusta tuki se, että emojen käyttäytyminen oli hyvin samanlaista kuin silloin kymmenen vuotta sitten”, Suorsa sanoo. ”Käytös on monesti niin yksilöllistä.”

Toiveet itäkurkien suhteen näyttäisivät nyt jäävän kahden viimeisen linnun, Soman ja Laikan varaan.

Eilen Harmaa lensi parvensa kanssa meren yli matalimmillaan 150 metrin korkeudessa. Se ohitti lännen puolelta Naissaaren ja Tallinnan, ylitti Paldiskin satamakaupungin ja oli viimeisen paikannuksen tullessa Suur-Pakrin saaren yllä. Sen jälkeen linnusta ei saatu uusia paikannustietoja, kunnes se laskeutui Saarenmaan itäosiin. Kun Harmaa lähtee Saarenmaalta, selviää, onko se korjannut kurssiaan, vai onko se todella menossa läntistä reittiä.

Tekstiä muutettu 29.9.2020 klo 22: Korjattu Harmaan reittitietoja, sekä viimeisin sijainti uuden paikannuksen perusteella.

Kurkiseuranta: Häröliina-kurki ehti jo Unkariin

Grus gruskurkikurkien syysmuuttokurkiseurantasyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.