Soma-kurjen kuoltua lokakuun alkupuolella Suomen Luonnon seurannassa on vielä kolme gps-lähetintä kantavaa nuorta kurkea. Niistä Häröliina ja Harmaa ovat nyt jatkaneet matkaansa.

Häröliina, joka poikkesi viimeksi yllättäen Unkarista länteen, on jatkanut samaan suuntaan. Se on tällä hetkellä Espanjassa, Zaragozan ja Teruelin maakuntien rajalla, Gallocanta-suolajärven rannalla. Kyseessä on niin sanottu umpijärvi, jolla ei ole lainkaan laskujokea. Järvi on kilometrin korkeudessa merenpinnasta, ja se kerää vetensä vuorien reunustaman ylängön sadevesistä.

”Espanjassa on nyt paikan päällä ihmisiä seuraamassa sitä”, biologi Petri Suorsa sanoo. ”Gallocanta on yksi tärkeimmistä kurkien pysähdyspaikoista Espanjassa.”

Harmaa-kurki hidasteli pitkään Puolassa, mutta nyt myös se on paljastanut muuttosuuntansa. Kolme päivää sitten Harmaa lähti lentämään länsiluoteeseen. Tänä aamuna se oli paikoillaan Saksassa Kelbran patoaltaalla. Patoallas on Helme-joessa Bergan pikkukaupungin kohdalla.

Kelbrassa on oikeastaan kaksi patoallasta, ja niistä ylempi, jolla Harmaa viihtyy, on matala. Se onkin tunnettu lintupaikka, jossa esiintyy kurkien lisäksi muun muassa sinisorsia, taveja, punasotkia, töyhtöhyyppiä, taivaanvuohia, silkkiuikkuja ja pikkuhaikaroita.

”Eilen Saksassa juuri sillä kohdalla satoi vettä. Tänään ei ole satanut, joten voi olla, että ne [Harmaan perhe] jatkavat matkaa.”

Kolmas seurantamme kurki, Laika, viihtyy edelleen Unkarin eteläosissa. Sen muutosta voimme kertoa toivottavasti seuraavalla kerralla. Samalla palaamme Harmaan kuulumisiin, ja kerromme kurkien talvehtimispaikoista yleensä. Sen tiedämme jo nyt, että Häröliinasta on tulossa paljon kerrottavaa.

kurkikurkimuuttoKurkiseurantasyysmuutto

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.