Kolme nuorta satelliittikurkea ennätti Suomeen vapun viettoon. Niiden toinen kevätmuutto alkaa lähestyä loppuaan.

Tänä keväänä Suomeen lensi myös Laika, jolle paluu on ensimmäinen. Viime kesän se vietti Itä-Euroopassa eikä käynyt Valko-Venäjää pohjoisempana. Italiassa ensimmäisellä kevätmuutollaan kuhnaileva Sola-kurki saattaa jäädä samaan tapaan etelämmäs tulevaksi kesäksi.

Ensimmäisenä Suomenlahden ylitti Häröliina, 8. huhtikuuta. Se saapui rannikolle Kirkkonummen Upinniemen kohdalta, mutta kaarsi saman tien itään. Se lensi lähes itärajalle asti ja vietti Haminan seudulla pari päivää, kunnes päättikin palata Itämeren eteläpuolelle, Koillis-Viroon.

”Juuri kun viimeksi sanoin, että eivät ne palaa, niin Häröliina palasikin Viroon”, biologi Petri Suorsa päivittelee. ”Näköjään tällaiset nuoret pesimättömät linnut voivat tarvittaessa tehdä paluumuuttoa niin kuin töyhtöhyypät.”

Vappuviikon torstaina Häröliina palasi vihdoin takaisin Suomeen. Se lensi määrätietoisesti suoraan synnyinseudulleen Pohjois-Karjalaan Liperiin asti. Lintu on nyt liikuskellut Joensuun seudulla.

Tällä välin Suomeen oli saapunut myös Laika. Se ylitti Suomenlahden 11. huhtikuuta täsmälleen samasta kohtaa kuin Häröliina, samaan aikaan kun Häröliina oli jo palaamassa lahden yli Viroon. Laika jatkoi matkaansa pohjoiseen. Mutkitteleva kulku jatkui Pohjois-Savon Sonkajärvelle, mutta Kainuun rajalta se kuitenkin kurvasi jyrkästi takaisin ja kiersi Päijänteen eteläpuolelta itään.

Laikan maisemakierros jatkui Kuopion yli Lieksaan, missä se ylitti itärajan ja kaarsi loivasti etelään. Laatokan rannalla lintu pysähtyi hetkeksi, mutta säntäsi jälleen matkaan. Liito länteen keskeytyi jyrkkään käännökseen kohti pohjoista, ja tällä haavaa Laika lepäilee joenvarsipelloilla lähellä Kokkolaa.

”Se on sahannut nyt puoli Suomea läpi. Käsitykseni on se, että lumiset pellot ovat saaneet sen vaihtamaan paikkaa innokkaammin. Mihin se pysähtyy, siellä on syötävää”, Suorsa kertoo.

Viime keväänä Häröliina kierteli laajoilla alueilla samaan tapaan, mutta päätyi kuitenkin synnyinseudulleen.

”Jännä nähdä, jääkö Laika Kokkolan seudulle.”

Kolmantena Suomeen palasi Harmaa, kolme päivää Laikan jälkeen. Suorsan mukaan kurki kulkee niin sanottujen länsikurkien matkassa, sillä sen paluureitti Suomeen oli niille tyypillinen. Samaa reittiä Harmaa käytti myös viime keväänä, mutta silloin se suuntasi reitistä huolimatta synnyinseuduilleen. Nyt Harmaa on kierrellyt pitkään Loimaan, Keuruun ja Kankaanpään välisellä alueella.

Suorsa arvelee, että Harmaan levoton liikehdintä saattaa johtua Laikan tavoin siitä, että pellot pohjoisemmassa ovat yhä laajalti lumen peitossa ja öisin koko maassa pakastaa. Kiertelystä voi myös päätellä, etteivät kurjet vielä ole alkaneet pariutua tai valita reviirejä, vaan liikkuvat isommissa nuorten kurkien parvissa.

Lumisesta keväästä huolimatta kurjet ovat viime kevään aikatauluaan edellä. Viime vuonna Häröliina saapui Suomeen hieman vapun jälkeen ja Harmaa noin viikko sen jälkeen.

Lumesta ei sen sijaan ole tietoakaan Venetsian tuntumassa Po-joen suistoalueella, missä Sola on viihtynyt jo viikon. Vietettyään yli kuukauden Korsikassa se lensi pysähtymättä nykyisille sijoilleen, muttei näytä kiirehtivän eteenpäin.

”Kyllä se varmaan Unkariin menee, mutta ei välttämättä sitä pohjoisemmas. On niin hidasta tuo meno. Toisen kalenterivuoden kurkia tulee vielä joskus kesäkuussakin, ja Sola voisi ehtiä viimeisten mukaan. Vaikuttaa kuitenkin, ettei sillä ole kovin hirveitä menohaluja”, Suorsa sanoo.

Kaikki kurkiseurantajutut löydät täältä >>

gps-paikannuskurkiKurkien kevätmuuttoKurkiseurantasatelliittiseuranta

Syystarjous!

5 numeroa Lehti+Digi 29,90 €
Voimassa 31.10.-24 saakka.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.