Kurkiseuranta: Laikan uusi kurssi varmistui – koko nelikko matkalla länteen
Jo kaksi kurkea on vaihtanut tänä syksynä muuttosuuntaa. Ensin läntiselle reitille koukkasi Sola, ja nyt myös Laikan nokka osoittaa vakaasti länteen.
Laika vietti kaksi edellistä talvea Romaniassa ja Pohjois-Serbiassa, mutta tällä kertaa se pysähtyi Koillis-Puolassa jokivarteen Biebrzan kansallispuiston alueelle, eikä enää jatkanutkaan etelämmäs.
Kurki muutti 13. marraskuuta länteen yli 700 kilometriä ja pysähtyi Saksan puolelle lähelle Itämeren rantaviivaa. Seuraavana päivänä se jatkoi vielä 250 kilometriä lounaaseen Wolfsburgiin.
”Sen jälkeen se löi jarrut päälle”, kertoo biologi Petri Suorsa.
Saksan pohjoisosissa säät ovat viime viikkoina olleet melko talvisia. Laika voi siitä huolimatta yrittää talvehtimista nykyisillä sijoillaan. Silloin se olisi Pohjois-Euroopan kurkien pohjoisimpia talvehtijoita.
Suorsa huomauttaa, että reitin vaihdosta huolimatta Laika ei välttämättä ole suuntaamassa Espanjaan muun kolmikon perässä. Tähän asti sen muuttomatkat ovat olleet lyhyempiä kuin muilla, ja voi olla, ettei se nytkään aio lentää pidempää matkaa, ellei sen ole pakko.
”Yleensä talviset kelit piiskaavat kurkia eteenpäin, mutta tuo vain sinnittelee. Se on liikkunut hyvin pienellä alueella, joten siellä täytyy olla todella hyvä ruokapaikka.”
Jos säät vielä kiristyvät, Laika saattaa joutua jatkamaan eteenpäin Ranskaan. Suorsan mukaan kurjet voivat joskus jatkaa muuttoa vielä tammikuun puolella, mutta sen jälkeen ne pysyvät aloillaan, tuli mitä tuli.
Sola-kurki on pysytellyt nyt kuukauden Espanjan Gallocantassa. Suorsa arvelee, ettei se luultavasti jatka enää länteen saati Algeriaan, vaikka kurjet voivatkin muuttaa Afrikkaan myös Gibraltarin kautta.
Espanjaa koetteli viime kesänä kuivuus samoin kuin muutakin Eurooppaa. Paikallinen lintuharrastaja Antonio Torrijo kuitenkin sanoo, että Gallocantassa ilmasto on poikkeuksellinen, eikä kurjilla siksi ole puutetta ravinnosta.
”Vaikka Länsi-Espanjassa vuosi on ollut hyvin kuiva joulukuuhun asti, Välimeren alueella on ollut myrskyjä, jotka ovat tuoneet vettä Gallocantaan.”
Vettä suolajärvessä on syvimmillään 75 senttiä, mikä on Torrijon mukaan kurjille sopiva. Ne pyrkivät yöpymään avoimessa vedessä niin, etteivät maapedot pääse yllättämään nukkuvia lintuja.
Torrijo kertoo, että Gallocantasta lounaaseen noin 250 kilometrin päähän ulottuu kurkien kannalta yhtenäinen alue, jonka järvillä ja pelloilla viipyy parhaillaan yli 23 500 kurkea.
”Pelloilta löytyy vielä viljan tähteitä kesältä, ja nyt alkaa maissin sato. On todennäköistä, että kurkien määrä pysyy samana tai kasvaa hieman helmikuun puoliväliin asti.”
Gallocantassa poikennut Häröliina on kuukauden aikana madellut noin 250 kilometriä Espanjan halki länteen ja on jo lähellä viimevuotisia talvehtimisalueitaan.
”Yleensä se on ollut kevättalvella Portugalin rajalla. Saa nähdä, jatkaako se sinne. Mitään kiirettä sillä ei selvästi ole”, Suorsa sanoo.
Myös Harmaan muuttovauhti on pysynyt kuluneen kuukauden verkkaisena. Pitkän pysähdyksen jälkeen Harmaa lähti Puolasta liikkeelle 18. marraskuuta. Se eteni lounaaseen keskimäärin 200 kilometrin pyrähdyksin. Kurjelle välimatka ei ole kummoinen, lensihän Häröliina tänä syksynä yhtäjaksoisesti 1400 kilometriä.
Muuton lomassa Harmaa pysähteli päiviksi lepäilemään ja poikkesi muun muassa Koillis-Ranskassa Lac du Der-Chantecoq -tekojärvellä, jonka Suorsa kertoo olevan yksi kurkimuuton keskeisistä levähdyspaikoista.
Lintu jatkoi lounaaseen Atlantin rannikolle asti. Joulukuun 8. päivänä se kaarsi Gironden suistoalueelle, missä gps-paikantimen lataus putosi nollaan ja laite sammui. Jo jonkin aikaa virtaa oli ollut niin vähän, ettei laite ollut lähettänyt tallentamiaan sijaintitietoja.
Lähetin alkoi latautua uudelleen Espanjan puolella kaksi päivää myöhemmin, kun Harmaa oli jo ennättänyt nykyisille sijoilleen Santa Anastasian kylän lähelle, 130 kilometriä Gallocantasta pohjoiseen.
”Jännä, ettei se lentänyt Gallocantaan. Tähän asti Espanjaan lentäneet kurjet ovat pudotelleet suoraan sinne. Uskon kyllä, että se jatkaa tuosta vielä”, Suorsa sanoo.
Lue vanhemmat kurkiseuranta-jutut täältä >>
Osallistu arvontaan!
Tänä syksynä arvomme kurkiseurannan yhteydessä Riitta Saarisen Kurkikuiskaaja-kirjoja (Docendo 2022). Voit osallistua jättämällä yhteystietosi lomakkeella viimeistään 1.1.2023. Ilmoitamme voittajalle henkilökohtaisesti. Yhteystietoja käytetään vain palkinnon postittamiseen.
Tällä kertaa toinen kappale arvotaan Suomen Luonnon Instagramissa tilillä @suomenluonto.