Suomen Luonnon seuraamat satelliittikurjet ovat suosineet muuttomatkoillaan tuttuja reittejä, mutta Unkarin Hortobágyssa kesän viettänyt Sola teki poikkeuksen. Nuori kurki ruokailee paraikaa Espanjan Gallocantassa, vaikka viime talvena se lensi emojensa opastamana Unkarista Tunisian kautta Algeriaan.

Hortobágyn tavoin Gallocanta on tunnettu kurkimuuton solmukohta.

”Voihan se vielä muuttaa tuosta Espanjasta eteläänkin sinne Algeriaan, mutta reitti on sille ihan uusi joka tapauksessa”, sanoo biologi Petri Suorsa.

Kurjet oppivat reitin talvehtimisalueelle emoiltaan ensimmäisen muuttomatkansa aikana. Usein ne palaavat samoille seuduille vuosi toisensa jälkeen, muttei ole tavatonta, että suunta muuttuu. Onko se yleistäkin, sitä tutkijat eivät tiedä.

Kurjet muuttavat isoina auroina, joten ryhmäpaine on voinut viedä Solan länteen. Toisaalta tänä syksynä on jo nähty, että kurjet voivat tehdä jyrkkiäkin käännöksiä päästäkseen takaisin tutulle reitille.

Solan syysmuutto alkoi lokakuun 20. päivä, jolloin se alkoi siirtyä lyhyin pyrähdyksin kohti Itävaltaa. Se pysähtyi joksikin aikaa lepäilemään valtioiden rajalle Neusiedler-järven kansallispuistoon, kunnes marraskuun kolmantena kurki lähti ohittamaan Alppeja pohjoispuolelta.

Jyrkkä käännös etelään Alppien länsilaidalla sai Suorsan vielä hetkeksi arvelemaan, että Sola lähtisi ylittämään Välimerta Korsikan kohdalta. Lintu jatkoi kuitenkin yhä länteen, aina Gallocantaan asti, mihin se saapui 11. marraskuuta.

Häröliina lähti Hortobágysta 4. marraskuuta. Se eteni mutkitellen lounaaseen viikon ajan, mutta laittoi matkavaihteen silmään samoihin aikoihin, kun Sola saapui Espanjaan. Häröliina lensi yhtäjaksoisesti yli vuorokauden Sloveniasta Pyreneille ja ehti jättää taakseen 1400 kilometriä, siis yli Suomen pituuden verran. Vain tunnin levon jälkeen se jatkoi matkaansa vielä etelään Gallocantaan.

”Vähän yllättäen se ei jäänytkään sinne, vaan seuraavana aamuna lähti jatkamaan lounaaseen. Se on nyt varmaan suorilta jatkamassa Portugalin rajalle”, Suorsa arvioi.

Häröliinan määränpää näyttää siis vahvasti pysyvän samana kuin kahtena edellisenäkin talvena.

Harmaa-kurki on pysytellyt jo kuukauden samoilla seuduilla Puolassa. Myös Laika on parhaillaan Puolassa, hieman Harmaata lännempänä.

Laika on juuri muuttanut 400 kilometriä länteen, ja alkaakin näyttää siltä, että myös se saattaa olla aikeissa vaihtaa suuntaa. Viime talven Laika talvehti Unkarissa.

Reitin vaihdot saavat pohtimaan, voisiko viime kesän kuivuudella olla vaikutusta kurkien talvehtimiseen ja syysmuuttoon. Unkarilaislähtöisen rengastajan János Konyhásin mukaan epätavallinen kuivuus kesti Unkarissa yli vuoden, mutta kurkien tilanne on silti odotettua parempi.

”Syyskuussa, juuri ennen kuin kurkien syysmuutto alkoi, satoi 200 millimetriä vettä. Nyt syksyllä pustalla on ollut niin paljon vettä, että kurjille on ollut tavallista enemmän yöpymäpaikkoja”, hän kertoo.

Kurjet yöpyvät mieluusti matalikolla veden ympäröiminä, etteivät maapedot pääse yllättämään niitä.

Myös ruokaa kurjille on toistaiseksi riittänyt. Vaikka kuivuus vei maissin monin paikoin, sadonkorjuun tähteitä on silti jonkin verran tarjolla. Kaikkiruokaiset kurjet ovat myös saalistaneet hyönteisiä ja peltomyyriä helpomman ravinnon puutteessa.

”Kurjet alkoivat muuttaa Hortobágyn alueelta etelämmäs vasta marraskuun alkupäivinä pienissä parvissa.”

Konyhás kertoo, että muuttavien kurkien seurassa on nähty myös hietakurki. Pohjoisamerikkalainen laji on Euroopassa hyvin harvinainen vieras, ja siksi hän epäileekin, että kyseessä on sama lintu, joka on nähty Suomessa viime ja tänä vuonna.

Lue vanhemmat kurkiseuranta-jutut täältä >>

Osallistu arvontaan!

Tänä syksynä arvomme kurkiseurannan yhteydessä Riitta Saarisen Kurkikuiskaaja-kirjoja (Docendo 2022). Voit osallistua jättämällä yhteystietosi lomakkeella viimeistään 24.11. Ilmoitamme voittajalle henkilökohtaisesti. Yhteystietoja käytetään vain palkinnon postittamiseen.

gps-paikannuskurkikurkien syysmuuttoKurkiseurantamuuttolinnutsatelliittiseuranta

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €