Satelliittikurkien syysmuutto on alkanut. Ensimmäisenä siipensä levitti Harmaa, joka leiskautti Outokummusta Viroon 25.9. Häröliina, joka tähän mennessä on ollut nelikon hätäisin, viihtyi pitkään Parikkalassa ja lähti liikkeelle vasta Harmaan jälkeen 2.10.

Kumpikin kurjista lensi tavanomaista reittiään idempänä. Tämä kiinnosti tutkijoita, sillä satelliittiseurannan tavoitteena oli saada paikannin kurjelle, joka muuttaisi itäistä reittiä Israeliin tai jopa vielä pidemmälle, Etiopiaan. Etenkin Häröliinan reitti Valkovenäjän Minskin itäpuolelta herätti toiveet siitä, että kurki olisi suuntaamassa itäreitille.

Kurjet seuraavat tyypillisesti emojensa niille opettamia muuttoreittejä, mutta ei ole silti tavatonta, että suunta vaihtuu. Esimerkiksi erään Etiopiassa talvehtineen satelliittikurjen tiedetään lentäneen Espanjaan.

Kurkiseuranta: Minne Häröliina muutti ja mitä se kertoo Suomen kurjista

Kumpikin lintu lopulta teki jyrkän kaarroksen ja palasi aiempien syksyjen reitilleen. Harmaan seuraava etappi päättyi Puolan keskiosiin Veiksel-joen varrelle, ja Häröliina lensi maanantaina Unkarin Hortobágyyn, missä seurantakurjista nuorin, Sola, on viihtynyt loppukeväästä asti.

”Olin jo ihan varma, että Harmaa menee Unkariin”, sanoo biologi Petri Suorsa.

Hän arvelee, että linnut ovat muuttaneet osana isoja parvia, kunnes reitti on poikennut liian kauas siitä, mihin linnut ovat tottuneet. Ryhmäpaine ei riittänyt kiskomaan niitä uusille talvehtimisseuduille.

”Eivät ne ole eksyneet missään vaiheessa. Ne ovat hyviä suunnistamaan. Tuossakin Harmaa on hetkessä palannut Varsovan seudulle, takaisin läntiselle reitille.”

Suorsa kertoo, ettei muutama sata ylimääräistä lentokilometriä ole kurjelle kovin iso ponnistus. Ne osaavat lentää hyvin taloudellisesti, eikä syysmuutolla tarvitse edes pitää kiirettä, toisin kuin keväällä reviiriä varaamaan.

Myös Laika on aloittanut muuttomatkansa. Se lähti Outokummusta 1.10. ja lyhyen Pohjois-Karjalan kierroksen jälkeen suuntasi 3.10. Suomenlahden yli Häröliinan reittiä mukaillen. Se jatkoi Baltiassa lounaaseen ja pysähtyi samana päivänä Liettuaan Šepetan turvesuolle, mihin se jäi ruokailemaan ja lepäilemään.

Laika on luultavasti suuntaamassa Häröliinan ja Solan tykö Hortobágyyn, missä se vietti viime talven.

Lue vanhemmat kurkiseuranta-jutut täältä >>

Osallistu arvontaan!

Tänä syksynä arvomme kurkiseurannan yhteydessä Riitta Saarisen Kurkikuiskaaja-kirjoja (Docendo 2022). Voit osallistua jättämällä yhteystietosi lomakkeella viimeistään 23.10. Ilmoitamme voittajalle henkilökohtaisesti. Yhteystietoja käytetään vain palkinnon postittamiseen.

Osallistu Kurkikuiskaaja-kirjan arvontaan!

gps-paikannuskurkikurkien syysmuuttokurkiseurantamuuttolinnutsatelliittiseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.