Toissa kesänä kuoriutuneet satelliittikurjet ovat jotakuinkin saavuttaneet viimevuotiset talvehtimisalueensa. Ne alkavat nyt aikuistua ja katsella itselleen kumppania. Pesimään ei silti ole kiire vielä tulevana kesänä.

Häröliina on viihtynyt jo viikkoja viime talvelta tutuilla seuduilla Espanjan Extremadurassa. Tuolloin emojensa kanssa se päätyi lopulta Portugalin puolelle, mutta tällä erää Häröliina on noin sadan kilometrin päässä sieltä. Se haeskelee ruokaa keinokastelluilta riisipelloilta Don Benito -nimisen kaupungin pohjoispuolella.

Samalla suunnalla aiemmin talvehtinut Harmaa vaikuttaa myös suuntaavan takaisin Extremaduraan. Viimeisten viikkojen ajan se on edennyt Saksan halki, Luxemburgin yli ja Bordeaux’n lähistölle Lounais-Ranskaan. Sen reitti kulki selvästi pohjoisempana kuin viime syksynä, mutta Ranskassa se viisti jo aiempaa reittiään.

Viime viikonloppuna Harmaa kiri Pyreneiden vuoriston yli ja pysähtyi lepäilemään samaiselle Gallocanta-järvelle, jolla se on Häröliinan tavoin pysähtynyt kaikilla muutoillaan.

Myös Laika on palannut samaan paikkaan, jossa se vuosi sitten talvehti. Marraskuun puolivälissä se lennähti Unkarin Hortobágysta hieman etelämmäs Szegediin Fehér-järven pengerretyille altaille, joille myös nuori Sola-kurki päätyi parisen viikkoa aiemmin. Biologi Petri Suorsa kertoo, että alueella on nyt paljon kurkia, myös muita suomalaisia sekä virolaisia satelliittilintuja.

Fehér-järvi on tärkeä välilaskupaikka niille kurjille, jotka kurvaavat Espanjaan tai jatkavat Tunisian suuntaan. Suorsan seuraamia satelliittikurkia pysähtyi järvellä jo viisitoista vuotta sitten. Alueella myös talvehtii jopa tuhansia kurkia.

”Nämä seurantakurjet ovat menneet yllättävänkin pitkälle. Ilmastonmuutos saa linnut viivyttelemään enenevissä määrin.”

Suorsa sanoo, että Laika voisi vielä periaatteessa jatkaa muuttoaan muiden kurkien mukana, mutta epätodennäköistä se on.

”Kaikki nämä ovat menneet nyt niitä reittejä, jotka niille on viime vuonna näytetty”, hän summaa.

Kurjet saattavat vaihtaa muuttoreittejään esimerkiksi sen parven mukana, jossa ne liikkuvat. Häröliinalla, Harmaalla ja Laikalla ei kuitenkaan näytä olleen siihen tarvetta.

Kun Laika saapui Fehér-järvelle, viime kesänä kuoriutunut Sola perheineen kärkkyi jo eteenpäin. Perhe jatkoi 200 kilometriä Kroatiaan Jelas Poljelle. Silläkin alueella on pengerrettyjä vesialtaita sekä paljon peltoja.

”Näytti jo viime viikolla siltä, että Solan perhe olisi jatkanut matkaa. Ne lensivät 50 kilometriä Bosnia-Hertsegovinan puolelle, mutta sitten ne vetivät U-käännöksen ja palasivat takaisin”, Suorsa kertoo.

Suorsan mukaan silmukkalento vaikutti enemmän etenemisyritykseltä kuin ruokailupaikan etsinnältä, sillä linnut eivät pysähdelleet matkan varrella. Maasto edessäpäin on vuoristoista ja linnut olisivat joutuneet nostamaan reilusti korkeutta. On mahdollista, ettei sää ollut sopiva vuorten ylitykseen.

”Se, mihin Sola lopulta päätyy, nähdään kuukauden sisällä. Voi olla, että paljon aikaisemminkin”, hän arvioi.

gps-paikannuskurkikurkien syysmuuttokurkiseurantasatelliittiseurantasyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.