Viime kesänä Pohjois-Karjalassa kuoriutunut Solaksi nimetty satelliittikurki on asettunut talvehtimaan Algeriaan.

Solan liikkeet olivat antaneet viitteitä siitä, ettei syysmuutto päättyisi vielä Balkanille. Emojensa opastamana se lähti jatkamaan matkaa joulukuun puolivälissä. Perhe oli lepäillyt ja ruokaillut Kroatian Jelas Poljella jo noin kuukauden ajan.

Ennen Adrianmeren ylitystä Sola nousi selvästi yli kahden ja puolen kilometrin korkeuteen. Se lensi lounaaseen Italian nilkan ja Sisilian yli pitkin yhtä kolmesta suomalaisten kurkien päämuuttoreiteistä.

Kurkiseuranta: Minne Häröliina muutti ja mitä se kertoo Suomen kurjista

Välimeren yllä lentokorkeus oli enää 450 metriä, ja kahdenkymmenen tunnin lennon jälkeen Sola laskeutui Sebkhet bou Jemel -suolajärvelle Tunisiassa. Biologi Petri Suorsa kertoo, että tämä 1350 kilometrin siirtymä oli toistaiseksi koko kurkinelikon pisin yhtäjaksoinen lento.

Vain muutaman tunnin levon jälkeen Sola siirtyi hetkeksi läheiseen oliivipuulehtoon ja jatkoi pian muuttoa länteen. Toinen muuttopäivä kesti kolmetoista tuntia, minkä jälkeen Sola asettui yöksi Algerian Chott Melrhir -suolajärvelle Atlasvuoriston eteläpuolella.

”Siellä voi kompastella kultasakaaleihin ja flamingoihin“, Suorsa kuvailee.

Muutto vei vielä kaksi työntäyteistä päivää Atlasvuoristoa seuraillen, kunnes Sola asettui aloilleen aivan Marokon rajan tuntumaan. Yli 2500 kilometrin matka Kroatiasta talvehtimisalueelle taittui todennäköisesti samoilla eväillä, sillä Suorsan mukaan on epätodennäköistä, että kurki olisi ehtinyt löytää Tunisian oliivilehdosta kovin tuhtia ateriaa.

Ravinnon hankinta ei ole vieläkään turhan helppoa, sillä Solan emojen turvalliseksi arvioima yöpymispaikka ei ole hyvien ruokailualueiden lähellä.

Kurjet yöpyvät mielellään matalassa vedessä kaukana rannasta, jolloin saalistajien on vaikea päästä yllättämään niitä. Sola on viettänyt yönsä pienellä järvellä El Bouihin kylän länsipuolella, vain parin kilometrin päässä Marokon rajasta.

”Nyt Solan ruokailumatkat ovat olleet vaihtelevasti 50–80 kilometriä päivässä, esimerkiksi loppiaisaattona 81 kilometriä. Unkarissa, Balkanilla ja Espanjassa kurkien tarvitsee lentää tavallisesti alle 50 kilometriä, Israelin Hulassa jopa alle kymmenen kilometriä päivässä”, Suorsa kertoo.

Suorsan arvion mukaan suomalaiset kurjet ovat talvehtineet tässä samassa paikassa jo kauan. Myös kaksi muuta hänen satelliittipaikantimella varustamaansa kurkea on käynyt siellä hieman yli kymmenen vuotta sitten. Tuolloin alueella talvehti tuhansia kurkia, mutta nykyään yhä harvempi niistä jatkaa näin kauas. Moni jääkin matkan varrelle Balkanilla, sillä leudontuvat talvet eivät enää pakota jatkamaan etelämmäs.

Balkanille jäi muiden muassa Laika-kurki, viimevuotiseen tapaansa. Se viettää talveaan tällä erää Serbian pohjoisosissa melko lähellä Romanian rajaa.

Harmaa-kurki siirtyi Espanjassa lopulta Extremaduraan, missä se ja Häröliina talvehtivat myös viime vuoden mukaisesti. Näiden lintujen muuttomatkasta voi lukea lisää edellisestä kurkiseurannasta.

Kurkiseuranta jää nyt talvitauolle, kunnes kevät taas houkuttaa seurantakurjet siivilleen.

“Nyt jännitetään, jatkaako Sola tammi–maaliskuussa Espanjaan vai palaako se samoja jälkiä takaisin Unkariin”, Suorsa sanoo. Suomalaisten kurkien tiedetään käyttäneen molempia reittejä.

Vertaa kurkien syksyn muuttoreittejä viimevuotisiin:

Lue kaikki kurkiseurannan jutut täältä! >>

gps-paikannuskurkikurkien syysmuuttoKurkiseurantasatelliittiseurantasyysmuutto

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €