Suomen Luonnon kurkiseurannassa sattui surullinen tapaus. Viimeinen nuori kurki Soma jäi ketun saaliiksi vain päivää ennen kuin sen muuton olisi pitänyt alkaa.

Edellisessä kurkiseurannan päivityksessä 12. lokakuuta ounastelimme, että Soma lähtisi muutolle ehkä jo 13. päivä, kun tuuli oli kääntymässä pohjoiseen. Jo 12. ja 13. päivän välisenä yönä se jäi kuitenkin ketun saaliiksi Vuonoksen selkeytysaltailla Outokummussa.

”Vielä 4:40 se oli elossa mutta 4:55 kuollut. Siinä aamuyön pimeydessä se tapahtui”, biologi Petri Suorsa sanoo. Näin tarkka tieto Soman kuolinhetkestä on peräisin gps-lähettimestä, jonka tarkoista paikannuksista näkyi, kuinka kurkea liikutettiin.

Soman kohtaloksi koitui, että se ei yöpynyt selkeytysaltaan vedessä, niin kuin olisi pitänyt, vaan kuivalla hiekkaharjanteella veden lähellä.

”Sinne on tullut sitten kettu. Datasta näkyy kauniisti, miten kettu raahaa sitä 140 metriä tunnin aikana semmoiseen kivilouhikkoon. Kun seuraavan päivän paikannukset tulivat kaikki louhikosta, arvasin jo, mitä oli tapahtunut”, Suorsa kertoo.

Seuraavana yönä nuoren kurjen ruhosta syötiin uudelleen, ja sitten gps-lähetin lähti viipottamaan pois Vuonoksen selkeytysaltailta, aitojen ulkopuolelle. Lintuharrastaja Janne Leppänen onnistui lopulta löytämään lähettimen Suorsan antamien koordinaattien perusteella läheisestä metsästä.

”Sieltä löytyi metsänpohjan karikkeeseen piilotettu jalka, jossa lähetin oli yhä mukana”, Leppänen kertoo. ”Oli siististi katkaistu reiden yläpuolelta, kuin mikäkin broilerin koipireisipala.”

Soman kokema epäonni on uskomatonta. Vain päivää myöhemmin sen perheellä olisi ollut pitkästä aikaa suosiollinen koillistuuli kaakkoon suuntautuvaa muuttoa varten. Ehkä vanhemmat lähtivät lopulta muutolle yksin? Soma ei ollut niiden ainoa tänä vuonna kuollut poikanen, vaan Soman veli jäi aiemmin ilveksen saaliiksi. Suorsan mukaan on mahdollista, että nuoret vanhemmat eivät ole osanneet suojella poikasiaan, vaan ovat lähteneet peloissaan karkuun petoja. Niiden kuluneen vuoden pesimätulokseksi jäi pyöreä nolla.

Kolme muuta nuorta kurkea, Harmaa, Laika ja Häröliina, pysyvät visusti Suomen Luonnon seurannassa. Laika ja Häröliina ovat yhä aloillaan Unkarin Hortobágyssa, ja Harmaakin on valunut vain aavistuksen lounaaseen. Se on Puolassa Wrocławin kaupungin lähistöllä. Ei ole varmaa, mihin suuntaan Harmaa lähtee: Unkariin, Kroatiaan, vai ehkä Espanjaan.

Kerromme heti, kun kurkien muutto jatkuu.

Grus gruskurkikurkimuuttokurkiseurantasyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.