Suomen Luonnon seuraamien kurkien syysmuutto on alkanut. Viime vuonna seuratuista linnuista jäljellä on kuitenkin enää yksi, Harmaa. Solan kohtaloksi koituivat kesän aikana sähkölangat, samoin kuin Laikalla viime keväänä.

Biologi Petri Suorsa kertoo, että sähkölangat Solan kuolinpaikalla ovat koituneet lukuisten lintujen kohtaloksi. Lankoihin on jo kiinnitetty huomiolippuja, jotta linnut pystyisivät väistämään törmäyksen, mutta kaikkia kolareita ne eivät ole pystyneet estämään.

”Lähetin löytyi, mutta se on niin hajalla, ettei sitä varmaankaan pysty korjaamaan enää. Lähetti sijaintitietoja kuitenkin vielä.”

Kesällä joukko kurjenpoikasia sai jalkaansa uutukaiset lähettimet. Kurkiseuranta lähtee tänä syksynä Esterin, Kullan ja Haiskun matkaan niiden ensimmäiselle syysmuutolle.

Moni rengastettu kurki saa nimensä sen paikan mukaan, jossa se kuoriutui. Suorsa paljastaa, että Esterin nimi viittaa sen sijaan tuttuun sanontaan sateesta, sillä rengastajat Ilari Soppela, Inga Kujala ja Janne Leppänen joutuivat lintua pyydystäessään kaatosateeseen ja kastuivat läpimäräksi.

Muutto alkaa – onko luvassa itäkurki?

Lämmin syyskuu ja heikot tuuliolot pidättelivät kurkia tavanomaista kauemmin Suomessa. Ensimmäisenä taipaleensa aloitti Harmaa syyskuun 29. päivänä. Se lensi ensin vain Suomenlahden yli Viron rannikolle, mihin se pysähtyi lepäilemään Lahemaan kansallispuistoon. Alue on ollut tärkeä kurkien kerääntymispaikka jo 1980-luvulta lähtien.

Harmaa eteni viime viikonlopun aikana ensimmäistä kertaa Unkariin. Viime vuonna se seurasi Unkariin vievää reittiä Kaakkois-Puolaan, mutta kääntyi kuitenkin jyrkästi ja palasi takaisin läntiselle reitille, jota se on satelliittikurjista uskollisimmin seurannut. Harmaa on nyt sille täysin uudella levähdysalueella.

Tutkijoiden mielenkiinto kohdistuu erityisesti Esteriin, joka vaikuttaisi olevan lähdössä itäiselle kurkien muuttoreitille kohti Israelia, ehkä Etiopiaan asti. Kurkiseurannan satelliittikurjet ovat osa israelilaisten tutkijoiden Idan Talmonin ja Ran Nathanin projektia, jossa tarkoituksena on päästä etenkin itäkurkien jäljille. Toistaiseksi yksikään tämän tutkimuksen kurki ei ole lähtenyt tuolle reitille.

Toiveet olivat korkealla jo kurkien kerääntyessä muutolle, Janne Leppänen havaitsi Esterin perheen ruokailemassa ja yöpymässä samoissa joukoissa itäkurjeksi tiedetyn Vanhan Rouvan kanssa.

”Se on rengastettu vuonna 1999 ja nähty sitten useita kertoja Israelissa”, Suorsa sanoo.

Esteri lähti emojensa johdattelemana muutolle maanantaina 2.10. Linnut ylittivät Suomen rajan tarkalleen Nuijamaan raja-aseman kohdalta ja jatkoivat Venäjän alueella etelään.

”Tämä on ollut aiemmissa satelliittiseurannoissa aika klassinen pohjoiskarjalaisten itäkurkien reitti. Esteri ei mennyt Baltiaan ollenkaan vaan reitti kulki niukasti Venäjän puolella.”

Loiva kaarros lounaaseen vei Esterin lähelle Latvian ja Valko-Venäjän rajaa. Suorsan mukaan siinä on solmukohta, josta muutto voi jatkua yhä moneen suuntaan. Seuraava paikannus näytti kuitenkin jo selvästi kaakkoon, ja nyt Esteri on lepäillyt ruokailemassa Valko-Venäjän kaakkoislaidalla. Kahdessa vuorokaudessa taakse jäi 1120 kilometriä.

Kurjen suunta voi edelleen kääntyä länteen, mutta on todennäköisempää, että se jatkaa itäiselle reitille. Suorsa on siitä samaan aikaan hyvillään ja jännittynyt, sillä tuolla reitillä on huomattavasti enemmän vaaroja kuin Espanjaan tai Pohjois-Afrikkaan suuntautuvilla reiteillä.

”Jos se selviää Ukrainasta, niin kaksi aikaisempaa satelliittikurkea on tapettu Turkissa, toinen varmistetusti salametsästäjän tappama. Sen jälkeen edessä on Syyria.”

Itäinen muuttoreitti voi päättyä jo Turkkiin tai Israeliin, jossa juuri puhkesi raju aseellinen konflikti israelilaisten ja palestiinalaisten välille. Jos lintujen muutto jatkuu vielä pidemmälle, edessä ovat Egypti, Sudan ja Etiopia, joissa kaikissa eletään väkivaltaisuuksien ja levottomuuksien keskellä.

”Kyllä tässä on diapamilääkitystä harkittava. Paljon siellä on haasteita edessä”, Suorsa sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että Vanha Rouva on taittanut samaisen muuttomatkan jo yli viisikymmentä kertaa ja jatkaa yhä menoaan.

Myös Kulta lensi aluksi itäkurkien reittiä, mutta kaarsi Valko-Venäjän etelälaidalla jyrkästi länteen ja jatkoi Ukrainan länsirajaa viistäen aina Unkarin ja Romanian väliselle rajalle asti.

Haiskun muuttoreitti kulki Baltian maiden läpi Puolaan. Se saattaa siis olla suuntaamassa läntiselle reitille kohti Saksaa ja Ranskaa, mutta voi yhtä hyvin jatkaa Unkariinkin.

Keväällä kartalta hävinneen Häröliinan kohtalo on yhä arvoitus. Se on saattanut lentää sähkölankoihin Solan ja Laikan tavoin ja käräyttää paikantimensa samalla. Suorsa kuitenkin kertoo, että vuosia kurjen jalassa olleet paikantimet voivat myös hapertua ja pudota matkasta. Paikannin saattaakin olla järven pohjassa mobiiliverkon ulottumattomissa, jolloin Häröliinan voisi yhä löytää ja tunnistaa sen värirenkaiden perusteella.

gps-paikanninkurkikurkien syysmuuttokurkiseurantamuuttolinnutsatelliittiseuranta

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.