Kevään lopulla Suomeen palanneet gps-kurjet Harmaa ja Häröliina viettivät suurimman osan kesäpäivistä melko lähellä toisiaan ja synnyiseutujaan Pohjois-Karjalassa. Ne eivät kuitenkaan liikkuneet samassa parvessa.

Kesän aikana Suomen Luonto kävi paikan päällä etsimässä kurkia, ja Harmaa saatiin videolle.


Harmaa kulkee kuvassa oikealta vasemmalle. Mustavalkoinen paikannin ja keltaiset renkaat näkyvät sen jalassa. Video on kuvattu kaukoputken läpi lintuja häiritsemättä. Video: Anna Tuominen

Häröliina säntäsi syysmuutolle seurantakurjista ensimmäisenä, lauantaina 4. syyskuuta. Se aloitti myös viime vuoden syys- ja kevätmuuttonsa ennen muita kahta. Biologi Petri Suorsa sanoo, ettei vielä kuitenkaan ole aika vetää johtopäätöksiä linnun muuttotaipumuksista.

”Sitten vasta, kun koko syysmuutto on ohi, voidaan vertailla muihin.”

Häröliina muutti viikonlopun aikana Liettuan pohjoisosiin ja lepäili pitkälle toista viikkoa pienellä alueella. Eilen, keskiviikkona 15.9. se kuitenkin jatkoi matkaansa Koillis-Puolaan.

Harmaan kurkiparvi oli lähdössä suunnilleen samaa matkaa Häröliinan kanssa, mutta Suomenlahden rannalla lintujen hermot pettivät ja parvi kääntyi tulosuuntaan.

”Se veti U-käännöksen ja on palannut melkein takaisin Pohjois-Karjalaan.”

Ylimääräinen koukkaus on Suorsan mielestä erikoinen ratkaisu, muttei tule haittaamaan kurkien menoa sen kummemmin. Kuten Häröliinan muuttoreitti keväällä osoitti, pitkänkin matkan jälkeen linnuilla on energiaa rönsyileviin tiedusteluretkiin.

Kurkiseuranta: Jo toinen satelliittikurki palasi Suomeen

Laika sen sijaan on pysytellyt pitkälti aloillaan. Kesän aikana se ehti koukata Valko-Venäjältä Puolan puolelle, mutta on nyt palannut takaisin Valko-Venäjälle. Sillä ei ole kiire lähteä syysmuutolle.

”Se voi siellä olla tosi myöhään, pitkälle lokakuuhun tai jopa marraskuuhun asti. Voi käydä niin, että kun isompia määriä alkaa lipua pohjoisesta, se hyppää kyytiin”, Suorsa sanoo.

Tänä syksynä Suomen Luonto ottaa mukaan seurantaan yhden uuden kurjen, Solan. Sola kuoriutui kesällä Pohjois-Karjalassa, Polvijärven Solanlammella. Tämä nuori kurki paikantimineen on osa israelilaisten Idan Talmonin ja Ran Nathanin tutkimusta, johon muutkin kolme lintua kuuluvat.

Solan perhe yöpyy yhä enimmäkseen kotiluhdalla, mutta nuori kurki on jo poikennut yöpymässä parinkymmenen kilometrin päässä Vuonoksen laskeutusaltailla sekä toisessa suunnassa Höytiäisen Ruopansaaren tuntumassa. Perhe on kuitenkin yhä palannut reviirilleen.

Lintujen Vuonoksen altailla viettämät yöt saavat Suorsan pulssin kohoamaan. Viime vuonna samassa paikassa yksi satelliittikurjista, Soma, joutui ketun suuhun. Tapaus on vielä tuoreessa muistissa.

Tänä syksynäkin yksi kurki on jo jouduttu hyvästelemään ennen aikojaan. Solan lisäksi toinenkin pohjoiskarjalalainen kurki sai paikantimen, sekä nimen Ilari. Tuo lintu lensi päin sähkölankoja elokuun lopulla Liperissä, eikä päässyt ensimmäiselle muuttomatkalleen.

Solan ja rannikolla jo kerran kärkkyneen Harmaan muutto voi alkaa aivan näillä hetkillä. Tuulet ovat kääntyneet pohjoiseen ja kirittäneet muun muassa länsirannikolle kerääntyneet tuhannet kurjet liikkeelle.

Kurjet muuttavat kolmea pääreittiä: Läntistä reittiä Espanjan suuntaan, Baltian–Unkarin reittiä kohti Välimerta tai sen vastarannalle sekä itäistä reittiä Israeliin ja jopa Etiopiaan asti. Tutkijoiden mielenkiinnon kohteena on etenkin itäinen reitti, joten Solan toivotaan suuntaavan vanhempiensa mukana kaakkoon.

Solan kotilammelta rengastettuja poikasia on löydetty sekä Ranskasta että Israelista, joten tutkijat joutuvat vielä jännittämään, miten Solan kanssa käy.

Nuorten kurkien matkassa

gps-paikannuskurkikurkien syysmuuttokurkiseurantasatelliittiseurantasyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.