Kuinka kauas kyy liikkuu?

Varhain keväällä kyitä on kokoontuneena lähelle talvehtimispaikkoja, jotka useimmin ovat louhikkoisia mäkiä. Kyyt pääsevät syvälle onkaloihin pakkasta pakoon. Parittelu tapahtuu näillä alueilla. Suomessa on kyiden liikkeitä tutkinut yksilöitä merkitsemällä Pertti Viitanen ja hän myös julkaisi väitöskirjansa kyyn ekologiasta.

Naaraskyyt lisääntyvät vain joka toinen vuosi. Paritelleet naaraat jäävät talvehtimispaikan lähelle, korkeintaan muutaman sadan metrin päähän, lämpimille rinteille. Ne liikkuvat vähän ja paistattelevat päivää, mikä nopeuttaa munien kehitystä niiden sisällä (sikiökalvothan rikkoutuvat synnytyksen yhteydessä, joten kyy synnyttää eläviä poikasia).

Lepovuorossa olevat naaraat siirtyvät saalistamaan kauaksikin, sopiville kosteille paikoille, kuten niityille, pellonreunoihin ja soille. Siellä ne keräävät vararavintoa seuraavan kesän poikastuottoa varten. Matkaa voi kertyä jopa yli kilometri, mutta monet jäävät puolen kilometrin päähän.

Koiraskyyt liikkuvat paljon ja voivat myös etääntyä yli kilometrin päähän talvehtimispaikalta. Useimmat kuitenkin pysyttelevät muutamien satojen metrien päässä sieltä. Loppusyksyllä nekin hakeutuvat paistattelemaan, millä on merkitystä siittiörauhasten valmistumiselle kevättä varten.

kyy