Viime viikonlopun ja alkuviikon aurinkoiset säät ovat saaneet kevään ensimmäiset hyönteiset liikkeelle. Koko eteläisen Suomen alueella on ilmoitettu tavanomaista runsaammin ensihavaintoja nokkos- ja sitruunaperhosten sekä kekomuurahaisten lisäksi myös muutamasta seitsenpistepirkosta.

Nokkosperhoset heräilevät suojaisista talvehtimispaikoistaan heti, kun ilma talvisuojassa on riittävästi lämmennyt. Perhoset pyrkivät herättyään aurinkoon, jossa ne vielä värisyttävät siipiään nostaakseen ruumiinlämpöään. Sitruunaperhoset talvehtivat huomattavasti avoimemmilla paikoilla varvuista roikkuen, joten auringon tuoma lämpö saa ne liikkeelle usein vielä nokkosperhostakin nopeammin.

Kekomuurahaiset viettävät talvet syvällä pesässään. Lämmön lisääntyessä ne kerääntyvät kuhisemaan keon päälle. Suuremmissa yhdyskunnissa muurahaiset voivat heräillä jo ulkolämpötilan ollessa melko alhainen, sillä muurahaiset kykenevät itse lämmittämään pesää aineenvaihdunnallaan. Pienemmät pesät taas joutuvat odottamaan, että auringon säteet lämmittävät pesää tarpeeksi.

Viime vuosina hyönteiset ovat keskimäärin tavanneet heräillä vasta viikkoa tai paria myöhemmin, toisinaan vasta aivan maaliskuun lopussa. Takatalven iskiessä liian aikaisin liikkeelle lähtemisestä voi aiheutua ongelmia, mutta hyönteisillä on myös suojautumiskeinonsa kylmiä säitä varten. Talvehtivat hyönteiset kykenevät usein alijäähdyttämään kehonsa jäätymisenestoaineilla. Näin ne pystyvät kestämään koviakin pakkasia.

Viikonloppuna alkavat kylmät säät voivat kuitenkin pysäyttää hyönteisten liikkeet joksikin ajaksi.

Luonto-Liiton Kevätseurantaan voit tutustua täällä: www.kevatseuranta.fi

kevätseurantaluonto-liittoperhonen

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!