Teksti: Auli Kilpeläinen

Rakentajat ja remonttireiskat hankkivat vuonna 2019 Suomessa lähes 100 000 lämpöpumppua. Ei ihme; tuottavathan ne ilmaista energiaa kolmin–nelinkertaisesti kuluttamaansa sähköön nähden.

Aion täydentää vuoden 2020 tilastoja yhdellä pumpulla. Siis selvittämään asiaa.

Lämpöpumpuissa on valinnanvaraa. On ilma- ja ilma-vesilämpöpumppuja, jotka kehräävät lämpöä ulkoilmasta; on poistoilma- ja maalämpöpumppuja. Erilaisilla lämpöpumpuilla lämpiää jo noin 15 prosenttia maan asuin- ja palvelurakennuksista, kerrotaan Suomen Lämpöpumppuyhdistyksestä.

Päädyn ilmalämpöpumppuun, joka on lämpöpumpuista huokein eikä vaadi vesikiertopattereita, kuten moni muu lämpöpumppu. Sitten olo onkin kuin autokaupassa: tarjolla on kasapäin merkkejä, malleja, toimintoja, jopa värejä.

Ympäristöihmisenä kiinnitän huomiota energiatehokkuuteen. Mitä enemmän plus-merkkejä energialuokkaa ilmaisevan A-kirjaimen perässä, sen tehokkaampi laite ja sitä suurempi energiantuotto. Parhaissa laitteissa lukee A+++.

Tutkin myös laitteiden kylmäaineita, nehän ovat olleet tuhoisia ilmakehälle. Vanhoista otsonikerrosta heikentävistä CFC-aineista siirryttiin fluorattuihin F-kaasuihin. Ne ovat otsoniystävällisiä, mutta jotkut niistä ovat erittäin vahvoja kasvihuonekaasuja.

Kotitalouksien ilmalämpöpumpuissa on nyt yleistynyt R32-kylmäaine, joka on edeltäjiään merkittävästi ilmastoystävällisempi. Tästä saadaan kiittää EU:n F-kaasuasetusta, joka kieltää yli 750 kertaa hiilidioksidia vahvemmat kasvihuonekaasut pienten ilmalämpöpumppujen kylmäaineina vuodesta 2025 lähtien.

Suomen ympäristökeskus julkaisi keväällä kestävän laitehankinnan ohjeet, jotka auttavat rakentajia ennakoimaan F-kaasuasetuksen rajoitukset. Ohjeita on muun muassa ilmalämpöpumpuille.

Vanhoja, vahvoja kasvihuonekaasuja on kuitenkin vielä markkinoilla esimerkiksi isoissa ilmalämpöpumpuissa, jotka jakavat lämmön useampaan huoneeseen.

Soittelen maahantuojille, ja lopulta tehokas ja ilmastolle turvallinen lämpöä useampaan tilaan kerralla tuottava ”multi-split”-laite alkaa löytyä.

Vinkkejä ilmalämpöpumpun hankintaan

  • Etsi energiatehokas laite. Paras energiamerkintä on nykyisin A+++. Luokitus muuttunee vuonna 2022.
  • Varmista, että laitteen kylmäaine on R32 tai joku vielä ilmastoystävällisempi.
  • Tutki käyttöohjeita ja mieti, mitä ominaisuuksia arvostat: hiljaisuus, säätömahdollisuudet, ilmansuodatus vai puhdistustarve.
  • Vältä lämpöpumpulla viilentämistä, jos pystyt, se syö energiahyötyä. Verhot tai aurinkosuojakalvot ikkunoissa, yötuuletus ja puiden varjostus usein riittävät viilentämiseen.
  • Katso myös Suomen ympäristökeskuksen ohjeet lämpö- ja kylmälaitteiden hankintaan ammattikäyttöön ja kuluttajille.
Auli Kilpeläinenenergiansäästöilmalämpöpumppukylmäaineetlämpöpumppuuusiutuva energia

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.