Maailman pohjoisimmat vakituiset asukkaat Huippuvuorilla ovat saaneet viime päivinä nauttia plusasteista keskellä arktista pimeyttä. Aurinko nousee saarilla seuraavan kerran vasta helmikuun puolivälissä, mutta eilen mitattiin uusia joulukuun lämpöennätyksiä.

Esimerkiksi Longyearbyenissä lämpö nousi kesäiseen 8,7 asteeseen eli yli 20 astetta normaalia korkeammaksi. Maailman pohjoisimmassa vakituisen asutuksen pisteessä Ny Ålesundissakin oli 7,2 astetta. Pohjoisnavalla vastaavan lämpenemisen on arveltu nostaneen lämpötilan jopa plussalle, joskaan lähinnä pohjoisnapaa olevien mittapoijujen tiedot eivät ole tätä vahvistaneet. Lämpöaalto pohjoisnavalla keskellä talvea on kuitenkin tosiasia.

Loadmasters dropping an Airborne Expendable Ice Buoy (AXIB) buoy from the open back ramp at the North Pole

Kansainvälisen IABP-ohjelman poijua lasketaan pohjoisnavalle elokuussa 2015. Kuva USCG.

Syynä lämpöaaltoon on osaksi pohjoiseen Eurooppaan Suomenkin ylle pysähtynyt vahva sulkukorkeapaine, joka on ohjannut myrskymatalapaineet kulkemaan vahvan suihkuvirtauksen saattelemina kohti pohjoista.

Frankiksi Britanniassa nimetty myrskymatalapaine on myös ollut poikkeuksellisen voimakas ja auttanut kuljettamaan leutoa ilmaa navalle asti. Matalapaine syveni erittäin nopeasti ja ilmanpaine putoisi Islannissa 930 hehtopascaliin, mikä on syvempi kuin esimerkiksi Norjan (936 hPa) ja Suomen (940 hPa) ennätykset, mutta jää  Islannin ja Britannian ennätyksistä.

Siis poikkeuksellisen syvä matalapaine, mutta ei lähellä ennätystä, kuten oheisesta RGS-weatherin sivuilla julkaistusta kuvasta ilmenee. Kuvasta puutuvat trooppiset myrskyt, joiden ennätys on hurrikaani Wilmalla.

Syvin ei-trooppinen matalapaine on todennäköisesti tankkilaiva Braerin hajoamisen Shetlanninsaarilla 1993 aiheuttanut matala (artikkelini Braerin haaksirikon seurauksista julkaistiin Suomen Luonnossa 2/1993).

Atlannin_alimmat-matalapaineet

 

lämpöennätysmyrskyPohjoisnapa

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.