Vuoden 2019 toisen päivän vastaisen yön pohjoismyrsky toi Suomelle tuuliennätyksen. Käytiin hyvin lähellä hirmumyrskyn rajaa, joka on keskituulena mitattuna 32,7 sekuntimetriä.

Ensimmäiseksi ennätyksen rikkoi Märketin majakka Ahvenanmerellä. Siellä tuuli nousi aamuyöllä hiukan ennen kolmea 32,4 metriin sekunnissa, ja puuskassa tuuli oli peräti 40,1 m/s.

Aikaisempi ennätys oli 31 metriä sekunnissa sekunnissa vuosilta 1971 (Valassaaret), 1975 (Korsnäsin Moikipää, kahdesti) ja 1995 (Hangon Tulliniemi).

Bogskärissä kaukana merellä Ahvenanmaan eteläpuolella tuuli nousi vielä parin tunnin päästä 32,5 metriin sekunnissa. Puuskissa siellä mitattiin jopa 41,6 metriä sekunnissa.

Märketin majakka Ahvenanmerellä 13. tammikuuta 2018. Kuva Antti Halkka.

Bogskärin tuulimittari on korkeammalla kuin Märketin, joten on vaikea vielä sanoa, kumpi asema on Suomen ennätyksen haltija, jos halutaan olla tarkkoja.

Ahvenanmaalla tuuli kaatoi Nya Ålandin mukaan laajasti puita ja muun muassa esti yöllä liikenteen kaikilla pääteillä ja osan radiolähetyksistä. Suurin osa talouksista oli vailla sähköä.

bogskärmyrskyMärkettuuliennätys

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.