Lapasotka uhkaa hävitä saaristosta. Metsähallitus ja Syke kartoittivat toukokuussa lapasotkien pesimäsaaria laajalla alueella eteläisessä Merenkurkussa ja löysivät 20 lapasotkaparia. Pohjoisempaa Norrskärin saariryhmästä tunnetaan lisäksi noin 25 parin suhteellisen vakaa kanta.

Vielä 1990-luvun lopulla rannikon lapasotkakannaksi arvioitiin 800 paria. Laji pesii myös Lapin tunturilammilla, missä kanta on arviolta 50–150 paria. Lapasotkien vähenemisen arvellaan johtuvan pääasiassa talvehtimisalueiden ongelmista. Pyydyskuolleisuus on tuoreen tutkimuksen mukaan ollut eteläisellä Itämerellä ja Pohjanmerellä erittäin suurta viime 30 vuoden aikana.

Lapasotkalla isoja poikueita

Lapasotka munii touko–kesäkuussa 7–12 tumman harmaanvihreää munaa heinistä ja untuvista tekemäänsä pesään. Naaras hautoo munia 24–25 vuorokautta. Poikaset jättävät pesän pian kuoriutumisen jälkeen.

 

Lapasotka

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!