Marraskuu on ollut luminen miltei koko maassa. Ennusteiden mukaan säät muuttuvat kuitenkin pikaisesti ainakin etelässä. Muistin lapsuudesta tutun sanonnan marraskuun säistä, kun puhuin mummon kanssa puhelimessa: Liisan liukkaat, Kaisan kaljut! Näinköhän vanhan kansan viisaudet pitävät paikkaansa tänä vuonna?

Luminen marraskuu näyttää kääntyvän vesikeleiksi, mutta mikäli perinteitä on uskomista, niin Liisan päivän tienoilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota pystyssä pysymiseen. Perimätiedon mukaan Liisan nimipäivänä 19.11. tiet ja jäät muuttuvat liukkaiksi, kun vuoroin pakastaa ja vuoroin lauhtuu.

Kaisan kaljama tai kaljamo tarkoittaa ”kovaksi tallautunutta lumi- tai jääharjannetta tiessä”. Meillä päin Etelä-Savossa on puhuttu kyllä Kaisan kaljuista, jonka olen aina luullut tarkoittavan kaljua, eli siis lumetonta. Kaisat kahvittelevat nimipäiviään 25. marraskuuta, joten nyt jos kinokset kokonaan sulavat, pitäis pikaisesti tulla lunta, jotta Kaisa saisi kaljamansa.

Marraskuun naisten nimipäivistä ennustettiin myös tulevaa vuotta. ”Kun ei pidä Liisan liukkaita ja Kaisan kaljamia, niin ei ole hyvä leipävuosi tulevana vuotena.” Monessa lähteessä tämän on sanottu tarkoittavan, että jos marraskuun loppupuolelle ei tule suojasäitä, routaisen maan sulaminen keväällä kestää kauemmin, kasvukausi siis lyhenee ja siksi leipävuosi tulee olemaan huono.

Eräs sanonta kuuluu myös näin: ”Mikä ennen Kaisan päivää tuiskuten tulee, se juurten alle vetenä mereen menee”. Taitaa pitää tänäkin vuonna paikkaansa!

Kaisan päivän säästä on arvuuteltu myös joulukelejä. Perinnetiedon mukaan jouluna olisi sama sää kuin Kaisan päivänä. Toinen uskomus puolestaan on, että jos Kaisan päivänä eli Kattina pakkanen kapsaa, jouluna vesisade napsaa. Eli tästä voi valita mieleisensä ennusteen!

marraskuusää

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.