Mättäät sinistyvät tänä kesänä varhain, ja paikoin suun on saanut mustikasta makeaksi jo kesäkuun puolella.

Suomen Luonnon seuraajat ovat löytäneet kypsiä marjoja ympäri eteläistä Suomea. Saimme havaintoja esimerkiksi Etelä-Savosta, Etelä-Karjalasta, Kymenlaaksosta, Kanta- ja Päijät-Hämeestä, Uudeltamaalta ja Turun suunnalta.

Evon Niemisharjulla retkeilijät söivät mustikoita juhannusaattona jälkiruuaksi, ja Raaseporissa ensimmäiset marjat kypsyivät maisteluvalmiiksi ennen juhannuspyhiä. Vääksyssäkin on saanut jo koiralenkillä kerätyistä mustikoista ja ahomansikoista kelpo aamupalan.

Ensimmäiset marjat löytävät tiensä luonnossa liikkujien suihin usein juuri lenkillä tai muuten vain tuttuja paikkoja koluttaessa.

Tänä kesänä onnekkaimmat etsijät ovat saaneet saalista jo niin paljon, että niistä on riittänyt piirakaksi asti, vaikka usein piirakkatarpeet saa kasaan vasta heinäkuun puolella.

Erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että toukokuun helteet saivat mustikan kukinnan käynnistymään laajoilla alueilla yhtä aikaa, ja sen takia etenkin pohjoisessa osassa maata mustikkakausi tuntuu tulevan aikaisin.

”En nyt sanoisi että mustikka on poikkeuksellisen aikaisessa, mutta aikaisessa kumminkin”, Peltola toteaa.

Puolukoiden ajoitus sen sijaan on selvästi poikkeuksellinen, sillä ne ovat kukkineet jo jonkin aikaa Pohjois-Suomessakin. Heinäkuun kelit vaikuttavat puolukoiden kypsymiseen niin paljon, että niiden poiminta-aikaa Peltola ei uskalla vielä ennakoida.

Vaikka tänä vuonna mustikkaan pääsee varhain, pitkällä aikavälillä marjojen kypsyminen ei koko Suomen mittakaavassa ole aikaistunut. Paikallista aikaistumista voi kuitenkin olla erityisesti lämpimillä kasvupaikoilla, ja se saattaa näkyä juuri siellä tutuilla marjamättäillä.

Luonnonvarakeskus ennustaa, että mustikkasadosta tulee tänä vuonna keskinkertainen. Kukkia on ollut paikoin niukasti, mutta etenkin Etelä-Suomessa lämpimät kelit ovat olleet pölytykselle suotuisia. Etelä-Suomen mustikkasato saattaakin yltää jopa vähän keskimääräistä paremmaksi, jos kuivuus ei helteiden myötä äidy liian pahaksi.

luonnonvarakeskusmarjasatomustikkapuolukkasää

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.