Tanskassa purjehtija näki ihmeekseen suuren sammakon nappaavan ylitseen lennähtäneen västäräkin. Lehtitietojen mukaan Ranskaan kotiutunut härkäsammakko voi syödä jopa lintuja. Onko härkäsammakoita Tanskassa?

 

Että lennosta västäräkki! Pohjoismaiden suurin sammakkolaji on mölysammakko. Sellaiset pitivät ennen vanhaan konserttiaan Helsingin Vanhankaupunginlahdella ja Porvoon Ruskiksella. Muistan hyvin tuon mölyn 1950-luvun alkupuoliskon yöretkiltä.

Mölysammakko oli varmaankin jollakin tavoin alun perin ihmisen Suomeen tuoma. Miten se tuli ja miksi se hävisi, ei ole tiedossa. Mölysammakko ei ole aivan niin suuri, että sen voisi kuvitella ottavan lintuja, eikä sellaisesta ole tietoja.

Härkäsammakko on amerikkalainen laji, joka on ilmeisesti vahingossa päässyt leviämään Ranskaan. Sen kykyihin kuuluu lintujen saalistaminen. Tanskan ilmasto on atlanttisen leuto, ja voisi kuvitella, että selviäminen siellä, varsinkin menneiden leutojen talvien yli, on mahdollista. Ehkäpä havainto tosiaan koski härkäsammakkoa!

härkäsammakko

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.