Hömötiainen (Parus montanus) kuuluu söpöläisten kerhoon. Se on myös peloton ja tekee helposti tuttavuutta. Usein se ilmoittaa itsestään käheällä kutsuäänellä.

Hömötiainen on aito havu- ja sekametsäläinen, joka asustaa koko maassa. Pohjoisimmassa Lapissa esiintymisessä on aukkoja siellä, missä havumetsät puuttuvat. Hömötiaisia on kuitenkin Utsjoella asti, missä ne löytävät sopivia elinpaikkoja tunturikoivikoista sekä etenkin jokilaaksojen ja tuntureiden alarinteiden männiköistä. Pesimäkannaksemme arvioidaan 0,6–1 miljoona paria.

Miltä näyttää? Harmaasävyinen, töpäkkä lintu, jolla on musta baskeri ja musta leukalappu. Sen voi sotkea kuusitiaiseen, mutta kuusitiaisella on niskassa suuri valkea laikku ja musta leukalappu on suurempi. Lapintiaisella taas on ruskea baskeri ja se on muutenkin ruskeasävyinen.

Mitä syö? Pääravintoa ovat hyönteiset ja siemenet, joita se syksyllä kätkee myös talven varalle puiden rakosiin ja päällysjäkälien väliin. Hömötiainen pärjää talvella melkoisen hyvin omillakin eväillään, mutta se käy myös metsäisillä ja metsänläheisillä ruokintapaikoilla, joilla se syö läskiä, murskattuja maapähkinöitä ja auringonkukansiemeniä.

Ääntely: Käheä kutsuääni tsääää, tsääää, jota edeltää pari korkeampaa, terävää ääntä. Laulu korkea tjyy, tjyy, tjyy, tjyy, jonka voi sotkea sirittäjän laulun vihellysosaan. Talvella sitä vaaraa ei kuitenkaan ole.

hömötiainenlintulaudalla