Tiaiset piilottavat syksyllä ahkerasti siemeniä puiden kaarnankoloihin ja oksistoon. Ne muistavat hämmästyttävän hyvin suuren määrän kätköjään.

Jos suunnittelet lintujen talviruokintaa ensi talveksi, ruokinta kannattaakin aloittaa juuri nyt, kun tintit ja monet muutkin linnut ovat aktiivisimmillaan talvivarastojen kätkemisessä. Todellisia hamstraajia ovat närhet ja pähkinähakit. Tänä vuonna hakkeja on paitsi etelän pähkinälehtojen vaiheilla myös eri puolilla maata, koska Siperian sembramänniköiden lintuja on liikkeellä pienellä vaelluksella.

Närhi on paljon kauniimpi kuin äänensä.

Pähkinähakki on aivan ihastuttava ja varsin peloton varislintu. Pähkinät ovat sen herkkua.

Monet muutkin linnut kiertelevät paljon syksyllä, jolloin ne osuvat helpommin löytämään myös ruokintapaikan. Niinpä esimerkiksi valkoselkätikkaa ja palokärkeä on mahdollista päästä ihastelemaan talvisella metsäruokintapaikalla. Kauniin vihertävä harmaapäätikka ilmestyy näitä useamminkin ruokinnalle, monasti Pohjois-Suomea myöten.

Tämä valkoselkätikka on kuvattu sipoolaisella talviruokintapaikalla.

Joskus palokärkikin oppii hyötymään talviruokinnasta.

Harmaapäätikka lähestyy varovasti lennähdellen ruokailemaan, usein aamu- tai iltahämärissä.

Parasta ruokaa tiaisille ovat kuoritut auringonkukan siemenet ja tali, tikoille puunrunkoa vasten kiinnitetty tali, närhelle ja pähinähakille pähkinät. Sopivan suuruinen ruokinta-automaatti pitää siemenet kuivana ja varmistaa, että ne riittävät täydennysten välillä.

Metsän tutuin: hömötiainen.

Töyhtötiainen kuuluttaa saapumistaan rytmikkäillä äänisarjoillaan.

Tässä houkuttimeksi ruokintapaikan pitoon monia erilaisia metsän lintuja. Talven mittaan voi metsäruokintapaikallakin päästä hyvän matkaa toiselle kymmenelle nousevaan lintulajiin. Joskus sattuu kohdalle oikein hauskoja yllätyksiä. Mennään metsään, siellä on hieno mahdollisuus kohdata syvä syksyinen värimaailma ja yllättävän moninainen kirjo erilaisia lintuja!

Terhakka kuusitiainen tulee helposti syömään myös kädelle.

Puukiipijä on varsin omannäköisensä vierailija.

Yhtenä talvena hippiäinen yllätti ja vieraili säännöllisesti talilla.

Välistä urpiainen osuu käymään ruokinnalla, sille maistuvat siemenet.

Keltasirkku ilmestyy joukkoon keväthangilla. Kaura on sille aivan parasta herkkua!

Myös orava vierailee talviruokinnalla säännöllisesti.

linturetkellätalviruokinta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.