Parin viikon ajan on eteläisen Suomen ruska ollut varsin komeaa, pikku hiljaa alkaa maisema jo kuitenkin mennä syksyisemmäksi. Toki kuivuus oli vähän harventanut puiden lehtiä jo loppukesästä, mutta värit olivat aivan parasta ruskaa. Alla olevan kuva on Repoveden Korpisaaresta.

Virossa koitin kuvata useampaa lintua ruskaa vasten. Ei maailman helpoin yritys monenkaan lajin kohdalta. Kuitenkin töyhtöhyyppäparvi (yllä) heittelehtii tässä parhassa loistossaan olevaa haavikkoa vasten. Joukossa on joitain muitakin lintuja, ainakin suokukkoja ja kottaraisia.

Talitiainen keräilee siemeniä katköihinsä talven varalle. Tintin ympärillä leimuaa monivärisesti maaruska.

Merikotka liikkuu ruska-aikaan mielellään siellä, missä sen saaliiksi sopivankokoiset muuttolinnut ruokailevat tai levähtävät eli rannoilla, niityillä ja pelloilla. Merikotkan mielessä on löytää muuttoparvista helppoa saalista esim. siipirikko lintu, aika isokin saalislintu kuten valkoposkihanhi.

Ja vielä yksi kuva noista mahdollisista saaliista, valkoposkihanhista, jotka ovat syysmuutolla juuri ruska-aikaan. Linnut nousevat pellolta ojapajujen takaa äänekkäästi kuorossa haukahdellen. Ne lentävät taitavasti ja nopeasti ylös ja löytävät hetimiten parven muodon ja ketteryyden eivätkä lähtökohtaisesti ole mikään helppo saalis merikotkalle.

Ja tämän omenapuun hehku oli pakko kuvata loppukuvaksi!

linturetkelläruskasyksy

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.