Söpöt merihanhen poikaset seuraavat nyt emojaan. Jo toukokuun viimeisinä päivinä kuoritutuneet pikkuhanhet jättävät heti pesänsä ja seuraavat vanhempiaan laiduntamaan rannan tai rantaniittyjen ruohoja. Kun merihanhi saapuu varhain keväällä, se on jo ehtinyt kyhätä pesänsä, pyöräyttää munat ja hautoakin kuukauden. Ja heinäkuun lopulla ovat poikaset lentokykyisiä ja lentävät vanhempien lintujen mukana mereltä aamuin illoin laiduntamaan sisämaan heinämaille, niityille ja sänkipelloille.

Merihanhen suloiset poikaset Haapsalun lahdella Virossa.

 
Merihanhi on yleensä äärimmäisen arka, suorastaan arimpia lintujamme muuttoaikana. Joillain paikoin arkakin lintu on kuitenkin tottunut ihmiseen ja voittaa arkuuden erityisesti poikasajan alussa.

Merihanhen poikaset lähtevät heti kuoriuduttuaan pesästä ja osaavat laiduntaa, mutta turvautuvat vahvasti vanhempiensa suojaan.

 
Kuvissa näkyy, kuinka merihanhet syövät niin rantavesissä kuin niityillä luomukasviksia. Vanhempia seuraa neljä, joskus kuusikin poikasta. Monasti poikueet sekoittuvat suuremmiksi. Juuri nyt merihanhien poikueita voi saada kiikariin. Tähänastiset havainnot pesimisen onnistumisesta ennustavat hyvää.

Toinen aikuisista linnuista valvoo aina valppaana mahdollisia uhkia.

Linnutlinturetkellämerihanhi

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €