Mustarastas laulaa ensimmäisenä lintuna kevätlaulun pihan laiteilla. Nyt alkutalvesta, kun lehdet ovat jo aikaa sitten varisseet puista ja pensaista, päivä edelleen lyhenee ja maisema on harmaa, mustarastaita kuitenkin suorastaan vilisee pihojen laiteilla.

Syksyn mustarastaat ovat kuitenkin aika hiljaa, edes hämärissä eivät paljon ”hakkaa” voimakasta varoitusääntään niin kuin vielä loppukesän iltoina. Pieni sirahdus on yleensä ainoa, mikä kuuluu, kun rastaat valppauttaan pomppivat vauhdikkaasti pensaiden suojassa.

Useimmat syksyn ja talven mustarastaista tuntuvat olevan koiraita, mutta joukossa on myös ruskeampia naaraita ja viime kesän nuoria, ehkäpä kahdestakin, jo varhaiskeväällä aloitetusta ja alkukesän pesinnästä.

Vielä 1960-luvulla talvinen mustarastas oli varsin vähälukuinen – olihan linnun koko pesimäkantakin vain pieni murto-osa nykyisestä. Myös levinneisyysalue oli tuolloin oleellisesti suppeampi.

Nyt kaunis rastas on levinnyt jo Lappiin asti. Samalla mustarastas on tullut tutuksi ja läheiseksi. Leudot talvet ja lintulaudat ovat helpottanet mustarastaan talvehtivan kannan menestystä.

Pihoilla ja puistoissa mustarastas on jo kauan käynyt lintulaudoilla ja ruokinnalla, mutta aivan viime vuosien aikana minut on hieman yllättänyt mustarastaan ilmestyminen metsäruokintapaikoille.

Mustarastas marras-joulukuun vaihteessa kuvattuna kuusivaltaisessa sekametsässä v. 2016 Sipoossa.

Sipoossa kilometrin päässä lähimmästä asumuksesta olen seurannut, kuinka jopa puolen tusinaa mustarastasta käy säännöllisesti ruokintapaikalla. Ne ovat hyvinkin valppaita, piileskeleviä, tuntuvat aremmilta ja varovaisemmilta kuin puutarhassa. Mutta ne siis talvehtivat kuusivaltaisessa metsämaastossa. Pääosin ne poimivat maasta muiden lintujen pudottamaa ruokaa. Luonnostaan ne löytävät ravintoa mm. purojen sulilta rannoilta. Aika ajoin hyvä marjavuosi voi myös valmistaa niitä talveen.

On vaikea arvioida, onko talviruokinta houkutellut mustarastaita talvehtimaan metsämaastossa vai onko ruokinta vain helpottanut niiden talvehtimista leutoina talvina. Ainakin ruokinnalla käyden mustarastas menestyy hyvin yli talven kaukanakin asutuksesta.

Talvehtivat ehtivät laulamaan ensinnä, mutta muuttavat mustarastaatkin ovat keväällä varhaisimpia saapuvia. Kisa parhaista pesimäreviireistä on kova.

Tavalla tai toisella mustarastaat ovat aina lähellä!

lintujen ruokintalinturetkellämustarastastalviruokinta