Mikä on vihertävä, piikikäs ja pitkäjalkainen? Vastaus on okalukki (Lacinius dentiger), josta Suomen ympäristökeskus (Syke) kerää tänä kesänä havaintoja.

Okalukki on harmiton ja harvinainen. Se on havaittu Suomessa toistaiseksi vain kahdessa paikassa, Kotkassa ja Imatralla. Kotkasta laji löytyi 2013 ja Imatralta 2015.

”Koska okalukin ulkonäkö on huomiota herättävä, on todennäköistä, ettei lajia esiinny Suomessa kovin laajalti ja yleisenä – muuten siitä olisi varmasti enemmän havaintoja”, tutkija Annika Uddström Sykestä sanoo.

”Okalukin levinneisyysalueen selvittämiseksi toivomme, että luonnossa liikkuvat ilmoittavat meille löytönsä tästä melko helposti tunnistettavasta lukista.”

Okalukki on suurikokoinen, pitkäjalkainen, piikikäs ja sen selkäpuoli on sävyltään oliivinvihreä tai -harmaa. Aikuisen naaraan ruumiin pituus on 7,2-9,2 milliä ja koiraan 4,5-6,6 milliä. Lukkien ruumis on hämähäkeistä poiketen yhtenäinen. Okalukin kaksi silmää sijaitsevat ruumiin selkäpuolella koholla olevassa silmäkummussa.

Havaintoihin pyydetään liittämään valokuva tai yksilö näytteeksi. Havainnon yhteydessä tulisi ilmoittaa havaintopaikka mahdollisimman tarkasti, havaintopäivämäärä ja havaitsijan nimi.

Lähetä havaintosi tutkija Annika Uddströmille joko sähköpostitse tai postitse.

Lisätietoja:
Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 0295 251 715, postiosoite: PL 140, 00251 Helsinki.

okalukki

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.