Kuuntele pöllöjen huhuilua

Pöllöjen soidin on nyt huipussaan, ja pimeydestä kantautuva huhuilu kirittää mielikuvituksen herkästi laukalle. Salaperäisten lintujen kuuleminen on pysäyttävä kokemus, hämärään uskaltautumisen arvoinen.

Rohkaise siis mielesi ja lähde öiselle pöllöretkelle. Kuuntele etukäteen tallenteita eri lajien äänistä ja ota selvää elinympäristöistä: varpuspöllö viheltelee vanhoissa kuusimetsissä, kun taas väräjävästi huhuileva lehtopöllö viihtyy peltojen ja puistoalueiden laitamilla. Yksi aloittaa iltahämärissä, toinen vasta sydänyöllä.
Matkaan voi lähteä autolla, jalan, hiihtäen – mikä itselle tuntuu mieluisalta. Metsän suojassa viihtyvät pöllöt tarvitsevat aukeita paikkoja saalistukseen, joten suunnittele reittisi sellaiselle alueelle, josta löytyy näitä molempia.

Odota tyyntä ja poutaista yötä, sillä pöllöt eivät vaivaudu soitimelle, jos tuuli vie äänet mennessään. Pysähtele välillä kuuntelemaan useammaksi minuutiksi kerrallaan. Ole mahdollisimman ääneti, jotta voit kuulla kaukaisetkin huhuilut. Siten et myöskään tule häirinneeksi soidinta.

Seisoskellessa tulee herkästi vilu, joten pöllöretkelle kannattaa pukeutua jopa liioitellun lämpimästi. Odottamiseen vaaditaan kärsivällisyyttä, eikä palelijan pinna kestä kovin pitkään. Termarillinen kuumaa juotavaa ei ole pahitteeksi.

Vinkki! Osallistu ohjatulle pöllöretkelle. Lintutieteelliset paikallisyhdistykset ja muut harrastejärjestöt järjestävät asiantuntijan vetämiä retkiä parhaille kuuntelupaikoille.

Valmistaudu retkeen kuuntelemalla pöllöjen ääniä!

Odota kuovia

16.3. Suomeen saapuu keskimäärin kevään ensim­mäinen kuovi. Muuttolintujen saapumista tilastoimalla saadaan arvokasta tietoa muun muassa lauhtuvan ilmaston vaikutuksista kevät­muuton ajankohtaan. Kuovi kuuluttaa paluutaan pellon laidalla ja sen helisevä huuto kiirii kauas. Laulu on kevään merkki ja siitä onkin syntynyt vanha sanonta: Kun sä kuulet kuovin äänen, älä mene järven jäälle.

Vinkki! Pidä kiikarit käden ulottuvilla ja tarkkaile etenevää kevättä. Milloin kuulet ensimmäisen kuovin? Merkitse lintuhavaintosi ylös tietokantaan tiira.fi, jolloin niitä voidaan hyödyntää tutkimustyössä.

Kuvitus: Juha Ilkka

Narraa ahvenia

Kevätkutuiset kalat, kuten ahven, aktivoituvat jään ohetessa ja valon päästessä sen alle. Pitkän talven jälkeen kutuun valmistautuva ahven saalistaa ahkerasti. Pakkaa siis reppuun tapsit ja tasurit ja lähde koettamaan kalaonneasi.

Vinkki! Ole tarkkana liikkuessasi jäillä! Kevään koittaessa jää puikkoontuu ja heikkenee erityisesti rantaviivassa ja virtapaikoissa. Pidä aina naskalit käyttövalmiina kaulalla ja muista, että jään paksuus voi vaihdella paljon pienelläkin alueella.

Retkeile aamuisin

Helmi- ja maaliskuussa lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Kevätauringossa pehmentynyt lumen pinta jäätyy yön pakkasilla kovaksi kestohangeksi, joka tarjoaa esteettömän kulun mihin vain. Lähde retkelle aamutuimaan — Päivän noustessa hanki alkaa jälleen upottaa.

ahvenkuoviluonnonkalenterimuuttolinnutpöllöt

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €