Käännä kiikarit joutomaille

Talventörröttäjiä ei osaa kaivata ennen kuin talvi on niin pitkällä, että ne ovat ainoina muistuttamassa kesästä: kauniimmat kasvit ovat ­laonneet ja jääneet ehkä jo lumenkin alle. Nyt silmä huomaa pientareiden ruosteenruskeat hevonhierakat, mesiangervot, koiranputket ja pujot.

Törröttäminen on osa näiden kasvien lisääntymistrategiaa: siemenet jäävät kiinni ruohovarteen talven tuiskujen leviteltäväksi. Siemeniä syöville pikkulinnuille ne ovat tietysti tärkeä ravintovara, joten nyt, kun maisema on melkein tyhjentynyt linnuista, kannattaa kiikarit kääntää törröttäjiin.

Kullakin talvilinnulla on oma suosikkinsa: mesi­angervot ovat etenkin urpiaisten mieleen, pujot punatulkun ja karhiaiset tiklin. Tiklin tieteellinen nimi Carduelis carduelis viittaa juuri tähän intohimoon, karhiaisten sukuun Carduus.

Toki tikleille kelpaavat myös ohdakkeet, ja niiden varsilta ne voi yhyttää yhtä aikaa vihervarpusten kanssa. Onnekkaana päivänä voi huomata viivyttelevän hemponkin, joka napsii hierakan siemeniä.

Vinkki! Rehottiko ryytimaasi reuna ­kaiken kesää ruohoamatta? Hyvä, nyt laiskuus palkitaan. Muista tämä ensi kesänä, kun kuljet ahdistuneena viikatteen kanssa puutarhasi reunoilla. Anna rikkakasvien elää.

Anna eläimille talvirauha

Joulu–tammikuussa talviunta nukku­vat nisäkkäät ovat vaipuneet uneen. Karhu uinuu metsässä mättään alla, majava lammen keskellä risumajassa ja mäyrä maaluolassaan. Siili ja koivuhiiri vaipuvat unta syvempään tilaan, horrokseen. Anna eläimille talvirauha.

Oravan lumijäljet. Kuvitus: Juha Ilkka

Tarkkaile lumijälkiä

Useimmat nisäkkäät ovat aktiivisia hämärän aikaan ja pysyvät sen takia näkymättömissä. Alkutalven lumet tuovat esiin niiden jättämät jäljet: mikä on loikkinut, mikä ravannut, mikä kuopinut tai syönyt lumen alta pilkottavaa vihreää nurmea.

Vinkki! Osoitteessa riistakolmiot.fi voit opetella monen nisäkkään lumijäljet piirroksista ja valokuvista.

Laske talvilintuja

22.12. lauantaina on talvi­päivän­seisaus, se hetki, jolloin päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla lyhimmillään. Samalla alkavat Luonnontieteellisen keskusmuseon johtamat talvilintu­­­­laskennat. Ne jatkuvat loppiaisen yli eli 7. tammikuuta saakka. Tänä vuonna havainnot ilmoitetaan ensimmäistä kertaa Laji.fi-portaalin uuteen Vihko-järjestelmään.

Vinkki! Lisätietoja oman laskenta­reitin perustamisesta löydät osoitteesta www.luomus.fi/fi/talvilintulaskennat.

joulukuulumijäljetluonnonkalenteritalventorrottajattalvilintulaskentatalviuni

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.