Mikähän eläimen luuranko on kyseessä: Tämä osui kohdalleni Lahden Merrasjärven rantamaastossa. Luurangolla olisi pituutta suoristettuna noin 80 senttiä. Päästä puuttui alaleuka, yläleuassa oli yllättävän leveät hampaat. Minkäänlaisia raajojen luita sillä ei ollut, mutta häntäpäässä oli erikoinen luinen haarauma.

Kuva: Onni Pakarinen

Kuvassa on todennäköisesti metsäkauriin selkäranka ja kallo, josta kuitenkin puuttuvat kuonon etuosan luut ja alaleuka. Lukijan pituusarvio sopii hyvin juuri metsäkauriiseen, sillä sen aikuiset ovat 95–135 senttiä pitkiä.

Kaikilta hirvieläimiltä puuttuvat yläleuasta etuhampaat, ja niiden poskihampaat ovat kookkaat ja purupinnoilla on voimakkaita kiillesilmukoita. Metsäkauris on nykyisin yleinen kaikkialla Etelä- ja Keski-Suomessa, ja monin paikoin se on ohittanut runsaudessa valkohäntäkauriin.

Metsäkauriita saalistavat ihmisten lisäksi myös eräät pedot, erityisesti viime ­vuosikymmeninä yleistynyt ilves. Metsäkauriiden vasoja puolestaan vievät etenkin ketut. Kuollut kauris on todennäköisesti ollut aikuinen naaras tai nuori koiras. Kuolinsyytä on vaikea päätellä, mutta ilveksen saaliiksi eläin on hyvin voinut päätyä.

luurankoluutmetsäkauris

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.