Luvassa hyviä puolukka-apajia
Tämän syksyn puolukkasato asettuu valtakunnallisesti runsaan ja keskinkertaisen välimaastoon arvioidaan Metsäntutkimuslaitokselta (Metla). Sato on tutkimusmetsien koeruuduilla osoittautunut vaihtelevaksi. Puuston suojassa harvennetuissa tai harvapuustoisissa mäntymetsissä puolukkaa on paikoin runsaasti, mutta kuivilla kasvupaikoilla marjat ovat kuivuneet ja jääneet pieniksi. Lisäksi kesäkuun kylmä sääjakso palellutti osan kukista. Myös pölytys epäonnistui paikoin, sillä hyönteiset eivät liikkuneet tuulisina, sateisina ja kylminä päivinä.
Puolukkaa poimitaan maassamme vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa metsissä kypsyvästä noin 350 miljoonan kilon sadosta. Puolukka onkin poimituin ja eniten käytetty kotimainen marjamme.
Puolukka sopii niin mehuun, hilloon kuin hyytelöönkin. Se antaa myös pikantin aromin esimerkiksi sämpylätaikinaan tai puuroon.
Hapan puolukka sisältää luontaista säilöntäainetta bentsoehappoa, joten se säilyy hyvin viileässä esimerkiksi survoksena. Marjaa voi myös kuivata ja käyttää kokonaisena tai jauheena leivonnassa tai jälkiruuissa pitkin talvea.
Koko Suomessa yleinen puolukka sisältää paljon kuituja ja P-vitamiinia eli flavonoideja.