Metsähallitus on sallimassa maastopyöräilyn kansallispuistossa. Uusi linja on tullut esiin Sipoonkorven kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman luonnoksessa, joka oli syksyllä lausuntokierroksella.

Ehdotuksen mukaan maastopyöräily sallittaisiin jokamiehenoikeuksien perusteella ”selvästi havaittavilla, olemassa olevilla poluilla”. Aiemmin maastopyöräily on ollut kansallispuistoissa pääsääntöisesti kiellettyä tai se on ohjattu merkityille reiteille, kuten Nuuksiossa.

Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalveluiden luonnonsuojelun aluepäällikkö Harri Karjalainen sanoo, että maastopyöräilyä voidaan jatkossakin rajoittaa, jos se haittaa luonnonsuojelulain tavoitteita tai aiheuttaa vaaratilanteita.

”Erilaisten liikuntamuotojen salliminen puistoissa on nykypäivää.”

Sipoonkorven puiston valmisteluun ­tiiviisti osallistunut, nykyisin eläkkeellä oleva Metsähallituksen entinen puistonjohtaja, erikoissuunnittelija ja aluejohtaja Hannu Ormio on täysin eri mieltä maastopyöräilyn sallimisesta.

”On unohdettu periaate, jonka mukaan suojelualueet ovat olemassa luonnonsuojelua ja luonnon ehdoilla tapahtuvaa virkistyskäyttöä varten. Nyt puistot ollaan muutamassa vain jonkinlaisiksi alustoiksi kaikille mahdollisille extreme- ja liikuntaharrastuksille.” ”Koko luonnonsuojelulain tarkoitus on hämärtymässä.”

kansallispuistoluonnonpuistomaastopyöräilypyöräily

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.