Majavat rakentavat pesänsä syyskesällä talkoilla. Rakennusaineina ne käyttävät runkoja, oksia, kiviä, multaa, mutaa ja kasvien osia. Pesän katon rakennusmestarit jättävät sen verran hengittäväksi, että ilmanvaihto sujuu.

Pesä alkaa olla asuttavassa kunnossa noin kuukauden aherruksen jälkeen. Siinä on kaksi sisääntuloaukkoa ja kerrosta: alakerta syömiseen ja yläkerta nukkumiseen.

Kerrosten alapuolella on sisälammikko, josta majavat näkevät heti, jos pato alkaa vuotaa ja veden pinta laskea.

Pesän lähettyville majavat kokoavat ruokalautan talven varalle. Sieltä ne hakevat nakerrettavaa ja sukeltavat sen pesään. Majavat parittelevat tammi–helmikuussa. Poikaset syntyvät pesään huhti–toukokuussa. Euroopanmajavalle niitä syntyy kahdesta kolmeen ja amerikanmajavalle kolmesta neljään.

Lämpimässä, hyvin rakennetussa pesässä kelpaa muidenkin viettää talveaan. Majavien alivuokralaiseksi voikin ilmaantua esimerkiksi piisami (pesässä oikealla), vaivaishiiri, vesimyyrä tai vesipäästäinen.

Lue lisää vesien karvaisesta insinööristä Suomen Luonnosta 2/2016. Voit seurata myös majavaseurueen puuhasteluja videolla tai käydä ihastelemassa maailman suurinta majavapatoa!

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.