Loppukeväällä todettiin Etelä- ja Keski-Suomessa poikkeuksellisen voimakas männyn kukinta. Sitä ei voinut olla huomaamatta, kun puutarhapöydät, auton katot ja muut tasopinnat olivat paksun siitepölykerroksen peitossa. Ja kun siitepölyn pyyhki pois, hetkessä pinta oli jälleen muuttunut kellertäväksi siitepölystä.

Järvillä siitepöly kerääntyi aallokon mukana rannoille, missä paksut siitepölypuurot toivat mieleen loppukesän sinileväkukinnat.

Joensuussa siitepölyn määrä ilmassa oli toukokuun 29. ja 30. päivä niin suuri, että maisema peittyi savumaiseen utuun, aivan kuin jossakin olisi ollut iso tulipalo.

Turun yliopiston aerobiologian yksikön mittauspisteissä männyn voimakas kukinta pantiin merkille. ”Turun seudulla tänä vuonna on ehdottomasti ollut männyn kukinnan huippuvuosi”, kertoo aerobiologian yksikössä työskentelevä tutkija Annika Saarto. ”Huippupäivänä mitattiin reilut 7500 siitepölyhiukkasta ilmakuutiometrissä. Myös Imatran mittauspisteessä todettiin huippupäivänä miltei yhtä korkea pitoisuus.”

Edellinen kukinnan huippuvuosi Turun seudulla oli Saarron mukaan 2002.

Mänty aiheuttaa allergisia oireita hyvin harvoille. Silti, voimakkaan kukinnan aikaan, kun ilma on sakeanaan siitepölyä, pelkkä hiukkasten määrä nenän limakalvolla voi aivastuttaa ja pistää kaivamaan nenäliinaa.

Kuva: Mauri Leivo

Kuva: Mauri Leivo

 

mäntysiitepöly

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!