Merimetsojen pesälaskennoissa löydettiin tänä kesänä 24 000 pesää, tiedottaa Suomen ympäristökeskus. Lisäystä edellisvuoteen on 3 800 pesää eli 19 prosenttia. Kasvusta 75 prosenttia keskittyi kolmeen suureen yhdyskuntaan, joissa pesii  yli kolmannes koko maan kannasta.

Suurimmat yhdyskunnat sijaitsivat Merikarvialla (4 120 pesää), Uudessakaupungissa (2 670 pesää) ja Luvialla (1 770 pesää). Muut yli tuhannen pesän yhdyskunnat sijaitsivat Virolahdella, Kirkkonummella ja Raumalla. Yhdyskuntia löytyi 31 kunnan tai kaupungin alueelta.

Merimetson pesimäkanta oli vahvin Suomenlahdella (8 470 pesää). Selkämerellä laskettiin 7 560, Saaristomerellä 5 400, Merenkurkussa 2 250 ja Perämerellä 315 pesää. Kaikkiaan havaittiin 46 merimetsoyhdyskuntaa, joista kuusi uutta yhdyskuntaa sijaitsivat Pyhtäällä, Loviisassa, Raaseporissa, Naantalissa, Mustasaaressa ja Vaasassa.

Merikotkan vaikutuksesta merimetso ei enää pesi Raaseporin ulkosaaristossa, ja Paraisilla pesien määrä väheni kolmannekseen neljässä vuodessa. Pesien määrä pieneni selvästi myös Kirkkonummella ja Porissa.

Lue koko tiedote.

merimetsopesintäSYKE

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.