Vietimme muutama vuosi sitten lomaa vuokramökillä Enonkosken Pahkajärvellä Etelä-Savossa. Omistajat kertoivat, että seudulla on havaittu karhu. Eräänä aamuyönä kuulin rannalla kapean lahden ylitse voimakkaan ja matalan huutelun huh-hah, huh-hah. Ääni toistui muutaman kerran. Saattoiko huhhailija olla karhu?

Tulipa merkillinen kysymys vastattavaksi. Taidan tuottaa kysyjälle pettymyksen, sillä pidän erittäin epätodennäköisenä, että kesäyön huokailija olisi ollut karhu tai edes jokin muu nisäkäs. Epäilykseni kohdistuvat lintuun, vaikka kuvauksen perusteella en voi olla varma siitäkään.

Keskustelu lintuasiantuntijan kanssa tuotti olettamuksen, että kyseessä voisi olla vaikkapa huuhkajan poikasten kerjuuääni, joka yön tunteina toistuu pesäpaikalta tuntikaupalla.

Vaikka ääni saattoi kuulua myös järveltä, ei ongelma sittenkään ratkea. En tunne vesilintua, joka ääntelisi huh-hah. Kuikalla on tosin monenlaisia ääniä, mutta kyseistä en muista kuulleeni. Härkälintu möyryää kuin nauta, joten sekin sopii huonosti. Ehkä ongelma onkin siinä, että äänen kuvaaminen kirjaimin on lähes mahdotonta aiheuttamatta lukijalle väärää tulkintaa.

Hauska kysymys joka tapauksessa, vaikka heti sen nähtyäni epäilin että ongelma on ratkaisematon enkä saa tilaisuutta luontotiedon levittämiseen.

huuhkajaKysy luonnosta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.