Löysimme heinäkuun lopulla pikkulinnun pesän tiheästä pilarikatajasta vajaan kahden metrin korkeudelta. Emo hautoi silloin. Olin tunnistavinani linnun pajulinnuksi, jonka pitäisi pesiä maassa. Pesästä lähti neljä poikasta lentoon ja jäljelle jäi kaksi vaaleaa munaa, joissa oli ruskehtavia pilkkuja. Hieman soikean pesämaljan koko oli 50 x 60 ja syvyys noin 42 millimetriä eikä kattoa ollut. Voiko pajulintu tehdä tällaisen pesän katajaan? Mikä muu lintu se olisi voinut olla?

Pajulintu tekee uunimaisen pesän maahan tavallisesti sammalkaton alle. Uunin sisällä on pesämalja, joka on vuorattu maastosta löydetyillä muiden lintujen höyhenillä. Pesän malli ja sijainti määräytyvät lajityypillisesti. Kuvaus selvästi jo paljastaa, ettei kyseessä missään tapauksessa voi olla pajulintu.

Monet lajit suosivat katajia pesäpaikkoina. Tiheä oksisto antaa näkösuojaa, ja sopivia oksanhaarukoita on tarjolla. Harmaasieppo ei kuitenkaan kuulu tällaisiin lajeihin vaan rakentaa pesänsä avoimeen paikkaan, johon se pääsee suoraan lennosta ilman että pitäisi puikkelehtia oksiston suojassa.

Havainto on pesimisen kannalta melko myöhäinen. Kyseessä on joko toinen pesintä tai uusinta ensimmäisen pesyeen tuhoutumisen jälkeen. Tavallisin näin myöhään vielä yleisesti pesivä lintu, johon kaikki yllä esitetyt tunnukset pätevät ja joka hyvinkin tulee kesämökin pihalle, on hernekerttu. Sen pesä on melko pieni ja hatara, erikoistuntomerkkinä runsas hämähäkin seittien käyttö. Pesä venyy sitä mukaa kuin poikaset kasvavat ja saattaa hyvinkin olla poikasten lähdettyä hieman soikea.

Hernekerttu varoittaa pesän läheisyydessä naksuttavasti; ääni on aivan toisenlainen kuin pajulinnun vastaava hento ja lakkaamatta toistuva vihellys. Myös muut kertut voivat tulla kysymykseen. Lehtokerttu muistuttaa väritykseltään vielä enemmän pajulintua kuin hernekerttu mutta on hernekerttua rotevampi. Lehtokertun pesä on tavallisesti matalammalla pensaassa, ihmisen vyötärön korkeudella korkeintaan, eikä rakennusaineena ole hämähäkin seittiä vaan korsia. Se voi myös pesiä näin myöhään.

Pehmeämpi varoitusääni pesällä poikkeaa selvästi hernekertun naksutuksesta. Suosittelen käyntiä lähimmässä kirjastossa lukemassa, katsomassa ja kuuntelemassa eri kirjojen, äänilevyjen ja Suomen linnut -rompun tiedot näistä kertuista.

Hernekerttu

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.