Mikä ohjaa turkin vaihtoa?
Näin marraskuun lopulla metsäjäniksen, joka oli aivan valkoinen, vaikka maastossa ei ollut lainkaan lunta. Mikä ohjaa jänisten turkin värinvaihtoa?
Jäniksen, kuten kaikkien muidenkin valkoisen talvipuvun saavien eläinten värinvaihto on kiinteästi sidoksissa vuorokautisen valon määrän eli päivän pituuden muutoksiin. Näin siis myös kevään tullessa, kun valkoinen asu alkaa vaihtua kesäkoltuksi. Evoluution edetessä on näiden asuaan vaihtavien lajien ollut edullisempaa tukeutua tähän, vuosi toisensa jälkeen samanlaisena toistuvaan tapahtumaan kuin sitä paljon heittelehtivämpiin säätilojen muutoksiin; ovathan nekin säännöllisiä keskiarvojensa kahden puolen mutta melko laajoissa rajoissa.
Valon määrän muutoksiin sitoutumisesta seuraa tietysti, että hankalia tilanteita voi syntyä. Kuitenkin todennäköisyys, että valkoisen asun kausi osuu kutakuinkin kohdalleen, on riittävä jäniksien selviytymiseksi talvesta näillä leveysasteilla.
Asun vaihtuminen on jäniksillä ja muilla tämän kokevilla eläimillä perimässä. Tämän pystyy ilman muuta päättelemäänkin, mutta päätelmä on varmistettu kokeella. Siinä tuotiin jäniksiä Pohjois-Suomesta Etelä-Suomeen. Täällä ne alkoivat vaihtaa kesäturkkinsa talviseksi huomattavasti aikaisemmin kuin paikalliset.