Kylmävarastomme betonilaattalattialle Helsingissä ilmestyi talvella multakasa: korkeus 8, leveys 30 ja pituus 100 senttiä. Mikä teki ja millä konstein? Pehmeässä lumessa näkyivät jäljet: 20-senttinen loikka, tassut 5 sentin päässä toisistaan, tassun koko 2 senttiä ja keskellä viistää häntä.

Todennäköisin multakasan tekijä on vesimyyrä, joka on ahkera kaivaja ja elelee varsinkin talvisin usein kaukanakin vesistöistä. Tavallisimmin vesimyyrä työntää kaivamansa aineksen maan pinnalle useina erillisinä multakasoina, joiden sivuilla on kulkuaukot maanalaiseen tunneliverkkoon.

Ehkäpä myyrä on tässä tapauksessa löytänyt laattojen alta routiintumatonta maata, johon on ollut helppo kaivaa asumapaikka, ja lattian rakenne on pakottanut myyrän työntämään tunneleista irrottamansa maan vain yhdestä reiästä lattian päälle.

Lumijälkien kuvaus sopii niin ikään vesimyyrään. Se on myyräksi melko pitkähäntäinen, joten on mahdollista, että hännän tekemä piirto on pehmeässä lumessa selvästi näkyvissä. Lumijäljet ja varaston multakasa voivat kuitenkin olla aivan eri eläinten tekemiä, joten lajinmääritys pelkän sanallisen kuvauksen perusteella jää hieman epävarmaksi.

vesimyyrä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.