Rantakäärme teki pesänsä kälyni polttorisuvarastoon, ja äitienpäivänä kymmenkunta pikku käärmettä mateli kasassa. Minkälainen rantakäärmeen pesäpaikka tavallisesti on ja mihin aikaan poikaset kuoriutuvat? Paljonko poikasia voi olla kerrallaan?

Kysymyksen aikataulussa on jotakin vinossa. Tapahtumien järjestys on ehkä mennyt sekaisin. Äitienpäivä on sopiva ajankohta rantakäärmeiden kosiomenoille. Naaraat munivat sydänkesällä osapuilleen 10–30 munaa. Hautumislämpötila vaikuttaa suuresti munien kuoriutumisaikaan, mutta yleensä se tapahtuu lähellä elo–syyskuun vaihdetta.

Äitienpäivä on siis mahdoton ajankohta rantakäärmeen munien kuoriutumiselle. Munat vaativat paljon lämpöä kehittyäkseen pikku käärmeiksi. Ehkä joku väittää, että kuoriutuminen on syksyllä myöhästynyt ja munat ovat jääneet talvehtimaan. Mutta se vaatisi paljon ylimääräistä energiaa munilta. Rantakäärmenaaras ei ole varustautunut jälkeläistönsä talvehtimiseen.

Kuvattu paikka sopii hyvin rantakäärmeen pesimispaikaksi, varsinkin jos risut on kerätty kesällä. Silloin kasan alla voisi olla otollinen kerros lahoavaa lehtikariketta. Rantakäärmeen pesimispaikat ovat näet useimmiten sellaisia, joissa lahoamislämpö edistää munien kehittymistä. Sellaisia ovat kompostit, lehti-, heinä-, lanta- ja leväkasat ja jopa puutarhamulta.

matelijarantakäärme

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.