Ympäristöministeriö valmistelee paraikaa kansallispuistoselvitystä. Suomen Luonnon saamien tietojen mukaan valmistelussa on mukana viisi kokonaan uutta kansallispuistoaloitetta, jotka kaikki tuskin toteutuvat. Ministeri Krista Mikkonen on ilmoittanut haluavansa perustaa kaksi uutta puistoa.

Tällä hallituskaudella voidaan myös laajentaa vanhoja kansallispuistoja. Laajennusten määrästä ei ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flanderin mukaan ole mitään virallista linjaa.

Viisi uutta aloitetta

1. Punkaharjun–Haarikon alue, Savonlinna – Kaksiosainen puisto suojelisi Punkaharjun harjuja ja Haarikon kuukkelimetsiä.

Sallatunturin Natura-alue muodostaisi kokonaan uuden kansallispuiston. Kuva: Mika Honkalinna

2. Porkkala, Kirkkonummi – Yksi Suomen ensimmäisistä kansallispuistoista perustettiin Porkkalaan 1938. Asemaa puistona ei ole palautettu Neuvostoliiton vuokra-ajan jälkeen.

3. Evon tiedekansallispuisto, Hämeenlinna – Puiston ydintä olisi valtion omistama Evon retkeilyalue, jolla on valmiiksi reittejä ja merkittyjä polkuja.

4. Sallatunturi, Salla – Uusi kansallispuisto syntyisi Sallan hiihtokeskuksen itäpuolella olevalle Natura-alueelle.

5. Korouoma, Posio – Posion kunta on esittänyt kansallispuiston perustamista Korouoman rotkolaakson ympärille.

Vuonna 2015 perustettu Teijon kansallispuisto Salossa laajeni. Kuva: Sampo Kiviniemi / Vastavalo

Laajennushankkeita

6. Rokuan kansallispuisto, Vaala – Kolmanneksi pienin, vain 9 neliökilometrin laajuinen kansallispuisto laajeni 83 hehtaarilla viime keväänä.

7. Teijon kansallispuisto, Salo – Vuonna 2015 perustettu Teijon kansallispuisto laajeni jo 149 hehtaarilla, kun siihen liitettiin Halikonlahden saaria ja kaksi pientä metsäpalstaa.

Luukin ulkoilualue saatetaan liittää Nuuksion kansallispuistoon. Kuva: Reijo Nenonen / Vastavalo

8. Nuuksion kansallispuisto, Espoo
Pääkaupunkiseudun läntinen keuhko kasvaisi, kun siihen liitettäisiin nykyisin Helsingin kaupungille kuuluvia ulkoilualueita, kuten Luukin alue.

9. Seitseminen ja Helvetinjärvi, Pirkanmaa – Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri on esittänyt kahden pienen kansallispuiston yhdistämistä 115 neliökiometrin laajuisella käytävällä.

10. Tiilikkajärven kansallispuisto, Rautavaara

Laajeneeko Tiilikkajärven kansallispuisto kolminkertaiseksi? »

evohaarikkoHelvetinjärviKansallispuistotkorouomaNuuksioPorkkalaPunkaharjurokuaSallatunturiSeitseminenteijo

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.