Lehdessä kirjoitettiin, että kanit ovat Helsingissä suurempi ongelma kuin rusakot. Missä suhteessa kanit ovat rusakoita pahempia?

Rusakoiden ja villiintyneiden kaniinien elintavat muistuttavat toisiaan, mutta on niissä oleellisia erojakin. Kanit kaivelevat pesäonkaloitaan puistoihin ja puutarhoihin. Maan sisään kaivautuessaan ne voivat vahingoittaa viljeltyjen kasvien juuristoja ja aiheuttaa jopa maan pinnan pettämisen kulkijan jalkojen alla. Kanit jyrsivät rusakkoa enemmän puiden kuorta erityisesti pehmeämmän ravinnon ollessa niukkaa. Tällöin kanit tulevat rusakkoa useammin tappaneeksi arvokkaita puita, ja ne aiheuttavat taloudellisesti ja maisemallisesti paljon suuremman vahingon kuin vaikkapa kukkia syömällä.

Lisäksi onkaloihinsa kätkeytyvien kaniinien lukumäärän rajoittaminen on hankalampaa kuin rusakoiden metsästys. Onneksi kanien nykyisen levinneisyysalueen huuhkajakanta on selvästi vahvistunut, koska uusi ravintokohde on tullut huuhkajien käytettäväksi. Toiveena on, että huuhkajat ja muut petoeläimet aikaa myöten pystyisivät luonnollisella tavalla rajoittamaan kanikannan kasvua ja aktiiviset torjuntatoimet kävisivät tarpeettomiksi.

kani

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!