Vuoksen vesistöalueella on kesällä havaittu erikoisia limamöykkyjä. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan kyse on pohjoisamerikkalaisesta tulokaslajista nimeltä Pectinatella magnifica, joka elää jopa tuhansien yksilöiden hyytelömäisissä yhdyskunnissa.

Näistä kamalista limamöykyistä kyseltiin lehtemme Kysy luonnosta -asiantuntijoilta jo vuonna 2010, jolloin Seppo Vuokko toi esille epäilynsä myös sammaleläimestä.

Lukijamme Paula Palkeinen kirjoitti tuolloin: Syyskuussa Varkaudessa Siitinselän rannassa oli ällöttäviä, kamalia, ihmisen pään kokoisia limaklimppejä. Yök! Painoivatkin varmaan kahdesta kolmeen kiloa kappale. Nostelin kaikki kymmenen kuivalle maalle. Mitä tällaiset ovat?

”Lajin ei tiedetä olevan haitaksi ihmisen terveydelle, mutta yhdyskunnat voivat kiinnittyä laiturirakenteisiin, haitata nuottaamista tai tukkia vedenottoputkia. Lajin leviämistä Suomessa kannattaa pitää silmällä”, Syke tiedottaa.”Laji leviää vesistöstä toiseen esimerkiksi vesilintujen mukana. Vuoksen vesistöön se on voinut kulkeutua myös laivojen painolastivesien mukana.”

Kuva: Paula Palkeinen

Ilmoita havaintosi: Sammaleläin Pectinatella magnifica (www.vieraslajiportaali.fi)

 

 

sammaleläin

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.