Kuvaus sopii hyvin pajulinnun pesään. Linnusta käytetään myös nimeä uunilintu juuri pesän rakenteen takia. Se on maamme runsaslukuisin lintu, jonka kannan arvioidaan olevan noin kymmenen miljoonaa paria. Jokaista suomalaista kohti on siis vuosittain kaksi pesää.

Pajulintuemoilla ei ole mitään keinoa siirtää poikasia pois. Varapesää ei tästä syystä lintumaailmassa tunneta, toisin kuin esimerkiksi oravalla. Mikäli pojat ovat lähivuorokausien aikana muutenkin jättämässä pesän, voi häirintä aikaistaa pesästä lähtöä.

Maassa sijaitsevat pesät ovat alttiita pedoille, joita ovat pienet ja suuremmatkin nisäkkäät aina kettuun saakka, kyy sekä varislinnut. Koira jättää hajujäljen, jota muut nisäkkäät voivat seurata. Koira itsekin muistaa hyvin paikan ja saattaa livahtaa sinne heti, kun isännän tai emännän silmä välttää.

pajulintupesä

Hyvän mielen joululahja

Anna lahjaksi lumoava luontokokemus.
Tilaamalla Suomen Luonnon tuet suomalaisen luonnon suojelua.