Kuinka monta siementä on männyn kävyssä?

Kun kirjoja selaamalla ei heti löytynyt vastausta, lähdin etsimään sitä luonnosta. Otin lumen katkaiseman nuorehkon männyn latvasta muutaman kävyn, ja tutkin niitä.

Kussakin kävyssä oli 50–70 suomua. Tyvi­osan suomut ovat pieniä ja tiukassa, eivätkä avaudu käpyjen kuivuessa. Ilmeisesti niiden suojassa ei ole kelvollisia siemeniä. Myös käpytikka jättää tyviosan suomut avaamatta.

Kärkiosan 20–30 suurta suomua avautuvat, kun käpy kuivuu. Kunkin suomun yläpinnalla – tai alapinnalla, silloin kun kypsä käpy riippuu oksasta – on kaksi siivellistä siementä. Näin kussakin kävyssä olisi 40–60 siementä, jos kaikki siemenaiheet olisivat hedelmöityneet.

Siementen määrä riippuu ratkaisevasti pölytyksen onnistumisesta. Hyvissäkin oloissa, kun kukinta-aikaan vallitsevat kuivat ja aurinkoiset säät, tuuli tuo siitepölyä vain osalle siemenaiheista. Silloin siemeniä kehittyy parikymmentä käpyä kohti. Jos kukinta-aikaan sataa jatkuvasti, siementuotanto jää paljon vähäisemmäksi, jopa reilusti alle kymmeneen käpyä kohden.

Kuusen siemensatoon vaikuttavat sään lisäksi siementuholaiset, kehittyviä siemenaiheita turmelevat hyönteistoukat ja sienet. Niinpä kuusessa voi olla runsaasti käpyjä, mutta terveitä siemeniä perin vähän. Hyvänä siemenvuonna kuusen kävyssä voi olla parisataa siementä.

mäntysiemen

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!