Viime vuonna vahtasin koko kesän virolaista sääksipariskuntaa, jonka pesimistouhut näkyivät nettikameran kautta kaikille halukkaille. Katsojan kannalta sääksivuosi olikin varsin onnistunut: tuloksena oli kolme munaa ja lopulta kolme lentokykyistä poikasta. Eloisat ja jatkuvasti ympäristöään tarkkailevat sääkset selvisivät kunnialla niin kesän ukkosmyrskyistä kuin pesälle kavunneesta rengastajasta.
En ollut ainoa, joka innostui sääksipariskunnasta. Linkki nettikameraan levisi ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Löysin myös kokonaisen keskustelupalstan, jonka aiheena olivat vain ja ainoastaan pesän tapahtumat. Keskustelijoita oli ympäri maailmaa, ja jokainen kalantuonti ja oksan siirtäminen raportoitiin palstalle.
Sääksille annettiin nimetkin: koiras oli Madis, naaras Piret. Niistä puhuttiin kuin sukulaisista.

Tänä vuonna kamera kunnostettiin hyvissä ajoin keväällä. Madis saapuikin pesälle huhtikuun puolenvälin tienoilla. Piretiä ei kuitenkaan kuulunut takaisin.
Keskustelupalstan väki alkoi ahdistua. Piretin selkään oli edellisenä syksynä kiinnitetty satelliittilähetin, mutta se oli sammunut talven aikana. Linnun kohtalolla spekuloitiin – myös lähetintä syytettiin linnun elinmahdollisuuksien huonontamisesta.
Sitten pesälle ilmestyi vieras naaras. Se vaikutti nuorelta ja hieman osaamattomalta, mutta pysytteli sitkeästi pesän läheisyydessä, vaikka Madis-koiras yritti ajaa sitä pois. Piretistä ei siunaantunut elonmerkkiäkään.
Keskustelupalstalla alkoi liikkua monenlaisia tunteita. Piretistä oltiin huolissaan, ja keskustelijat tuntuivat jo menettäneen toivonsa sen suhteen. Naaraan ajateltiin lentäneen voimajohtoihin jossain Itä-Euroopassa. Onhan hyvä, että Madisilla on joku nyt, kun Piret on poissa, moni kirjoitti keskustelusivulle horjuvalla englannilla.
Nuori naaras nimettiin Oksanaksi. Madiskin tuntui hyväksyvän sen: linnut rakensivat pesää yhdessä ja parittelivat.
Sitten Piret palasi.
Keskustelijoiden orastavan ystävälliset tunteet Oksanaa kohtaan katosivat saman tien. Kun Piret hyökkäili pesälle ja yritti ajaa tunkeilijaa pois, katselijat kannustivat sitä. Hyvä Piret! Madisilta toivottiin jämäkämpää
otetta. Olihan Piret sen puoliso, ja Oksana vieras naaras, joka uhkasi sääksiperhettä.

Kaikesta tulisesta kannustuksesta huolimatta Piret väisti ja jätti pesän (sekä Madisin) kilpailijalleen.
Oksana sai kuulla kunniansa keskustelupalstalla: ”Huora!”
Siinä vaiheessa lakkasin seuraamasta keskustelua. Tunteet velloivat kuitenkin varmasti vielä pitkään, sillä seuraavaksi sääksien saippuasarjassa 1) Oksana muni munan, 2) Piret alkoi hyökkäillä pesälle oltuaan jonkin aikaa poissa, 3) Oksana lähti ja Piret asettui taloksi, 4) Oksanan munima muna katosi ja 5) Piret ja Madis kunnostivat pesää ja parittelivatkin silloin tällöin.
Pesä jäi kuitenkin lopulta tyhjäksi: kevät ehti liian pitkälle ennen kuin tilanne pesällä rauhoittui.
Luonto on joskus arvaamaton, mutta kaikkein arvaamattomin on ihmisluonto.
Mitähän sääkset olisivat tuumineet, jos kamerasta olisi nähnyt toiseenkin suuntaan?

kalasääksipesäkamera

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.