Turha luikerrella! Joulusiivous on jossain vaiheessa kuitenkin edessä. Siivouskomeroon on kertynyt taas purnukka ja suihkepullo poikineen. Ainakin voi tuntea itsensä tehokkaaksi suhautellessaan pesuainetta sinne tänne ja pyyhkäistessä pinnat mennessään.

Siivouskomeron arsenaalin voisi kuitenkin helposti korvata nyt niin trendikkäillä mummoilupesuaineilla, siis jo sukupolvia sitten käytössä olleilla aineilla. Silloin ei lähdettykään ostoksille vaan maustekaapille.

Vanhat tutut ruokasooda, sokeri ja suola sekä etikka takaavat jo hyvän peruspuhtauden ja raikkaan tuoksun ja ovat lisäksi ympäristöystävällisiä.

Ruokasooda
Ruokasooda on varsinainen tehopuhdistaja. Sen avulla saa kattilat kiiltämään ja pinttyneet astiat puhtaiksi, kun hankaa niitä kostealla rätillä ja soodalla.

Sokeri ja suola
Sokeripaloja taas voi käyttää teräsvillan tilalla esimerkiksi pinttyneiden uunin pintojen puhdistukseen. Ja jos joulupöydän valkealle liinalle läikähtää punaviiniä – niin milläs se lähtikään? No, suolalla tietenkin. Tuoreen tahran saa pois, jos siihen hieroo kunnolla suolaa.

Etikka ja sitruuna
Ikkunat ja peilit taas kirkastuvat, kun pesuveteen lisää tilkan etikkaa tai sitruunan mehua. Sitruunan avulla voi raikastaa myös mikroaaltouunin joulukuntoon: vettä ja sitruunan viipaleita kulhoon ja minuutti täyttä tehoa takaavat, että laite on helppo puhdistaa ja tuoksuu taas raikkaalta.

Kun paikat on siivottu ja on aika rauhoittua joulun rauhaan, voi hyvän tuoksun tupaan tuoda lämmittämällä ruokasoodalla kiillotetussa kattilassa glögiä.

Kaikille joulusiivouksesta stressaaville haluan muistuttaa Marttojen erinomaisesta vinkistä, jota ainakin itse noudatan: Siivoa kaappi vain, jos aiot viettää joulusi siellä.

 

ekologinen elämäntapajoulujoulupakettisiivouszero waste

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.