Järvessä oli matalassa vedessä ruohojen seassa läpikuultavan vihreää sammakon kutua. Siirsin sen pihalammikkoon, jossa oli ruskea hiekkapohja. Siellä kutu muuttui ruskeaksi. Onko kudulla sellainen puolustusmekanismi, että se muuttaa väriään pohjan mukaan?

Selitys lienee toisenlainen. Naaraan mätimuniensa suojaksi erittämä lima turpoaa vedessä ja muodostaa kirkkaan pallon mustan mätimunan ympärille. Sen “varsinainen” tarkoitus on taittaa lämpösäteilyä mätimunaan, joka värinsä vuoksi imee säteilyä tehokkaasti. Muutoin toukka ei ehtisi ajoissa kehittyä nuijapääksi. Tästä limapallon ominaisuudesta seuraa kysyjän havainto: järvessä kutuun tuli sivuilta ruohoista heijastunutta vihreää valoa ja pihalammikossa hiekasta ruskeaa. “Limalinssit” taittavat valoa siten, että itse kutu vaikuttaa värilliseltä. Väri on siis optinen harha. Se lienee kuitenkin evoluution kehittämä suojavärikeino.

Limalinssillä on siis kolme hyvin erilaista tehtävää: lämmön keskittäminen munaan, suojaväriheijastus sekä suoja erilaisia petoja ja tauteja vastaan.

 

kutusammakko

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.